Великобритания предлага временно митническо споразумение с Европейския съюз след "Брекзит". Целта му е да предотврати трудностите в международната търговия след като страната напусне ЕС, става ясно от документ, който очертава стратегията на правителството за преговорите с ЕС.

След изтичането на временното споразумение Обединеното кралство ще трябва да договори постоянни търговски отношения с ЕС. Великобритания предлага стоките, които изнася в ЕС, да не подлежат на митнически проверки. Алтернативно предложение за по-ефикасна система за проверки ще значи допълнителна административна тежест, се изтъква в документа.

Временен митнически съюз

"Министите ще обявят намерението си да поискат временно близко сътрудничество с митническия съюз на ЕС, който ще позволи плавен и методичен преход към новия режим", се казва в изявление на правителството. "Един възможен подход е временен митнически съюз между Великобритания и ЕС. По време на този период, който ще бъде договорен с Брюксел, Обединеното кралство ще договори нови търговски отношения с други страни по света."

Това ще осигури "най-свободната и най-гладката възможна търговия" на страната с 27-те членки на Съюза, се казва още в изявлението.

Британският бизнес призовава за яснота по въпроса, след като станя ясно, че страната напуска митническия съюз на ЕС. Това беше потвърдено от финансовия министър Филип Хамънд и министъра на търговията Лиъм Фокс през уикенда.

Очаква се Великобритания да поиска временният митнически съюз да влезе в сила след напускането на ЕС през март 2019 г. В него търговията ще продължи при старите условия, но Лондон ще може да започне търговски преговори със страните извън ЕС, на което в момента няма право като член на общността.

След края на временния съюз или ще бъдат договорени нови митнически условия с ЕС, или страните ще подпишат ново споразумение без митнически граници.

Правителството изтъква, че така бизнесът ще трябва да се адаптира към нови правила само веднъж.

Главният преговарящ по въпросите на "Брекзит" от страна на Великобритания Дейвид Дейвис коментира, че условията на потенциалния митнически съюз ще бъдат "толкова близки, колкото е възможно, до настоящите договорености". Той добави, че периодът на временния съюз ще бъде около две години и изтъкна, че целта му е Великобритания да може да договаря търговските си отношения със страни извън ЕС преди да е прекъснала членството си в европейския митнически съюз.

Два варианта за търговски отношения след "Брекзит"

В документа, който изяснява позицията на Великобритания по бъдещото партньорство след излизането на страната от ЕС, се очертават два възможни варианта за търговски отношения след "Брекзит".

Първият вариант цели да останат възможно най-малко допълнителни изисквания върху търговията между ЕС и Великобритания. При този подход Великобритания ще договори свои споразумения както с митническия съюз на ЕС, така и с трети страни. Страната ще преговаря за опростяване на минтическите проверки, но изтъква, че това ще значи допълнителна административна тежест в сравнение с условията при съществуващия митнически съюз.

Вторият възможен подход е съгласуване на британските митнически изисквания с тези на ЕС, така че да не се налага да има бариери между страната и Съюза. Обединеното кралство ще си сътрудничи с единната зона за търговия като извършва митнически проверки на стоките, предназначени за ЕС и предава му митническите такси.

Отговорът на Брюксел

Европейският съюз категорично отхвърли предложенията на Верикобритания и изтъкна, че първо трябва да бъдат договорени условията на излизането от Съюза.

"Споразумение за бъдещите отношения между Европейския съюз и Великобритания може да бъде финализирано едва когато Обединеното кралство излезе от Съюза."

Брюксел отхвърли твърдението, че търговията с Великобритания след "Брекзит" ще бъде толкова лесна, колкото и сега:

"Както Мишел Барние (главен преговарящ от страна на ЕС - б. ред.) многократно заяви "гладка търговия" не е възможна извън единния пазар и митническия съюз", се казва в изявлението на ЕС.

Преговарящият на Европейския парламент Ги Верхофстад коментира във фейсбук:

"Новият документ, обявен от британското правителство, изглежда твърди, че е възможно Великбритания едновременно да бъде в и извън митническия съюз. Дори че "невидимата граница" между Ирландия и северна Ирландия (част от Обединеното кралство - б. ред.) е възможна Боя се, че това е просто фантазия. Във всеки случай тези разговори ще са част от фтория кръг преговори. Пълво трябва да се справим с въпросите, които в момента са на масата: правата на гражданите и финансовата страна (на развода - б. ред.)"

По искане на Брюксел преговорите започнаха през май с въпросите, свързани с положението на европейските граждани във Великобритания и на британците в ЕС, както и взаимните финансови ангажименти на двете страни. Едва когато Брюксел прецени, че по всички тези теми е достигнат значителен напредък, може да започне обсъждането на бъдещите отношения с Лондон след раздялата.

Какви са предимствата на митническия съюз на ЕС?

Страните в митническия съюз на ЕС не налагат помежду си мита и имат единна система за мита върху вноса от страни извън ЕС. Стоките се движат свободно в рамките на съюза - така финландски мобилен телефон може да бъде изнесен в Унгария, без да се заплаща мито или да се минава митническа проверка. За стоки от страни извън ЕС обикновено се заплаща мито, когато за пръв път влизат в Съюза. След това не се заплаща нищо повече и няма други проверки.

Митническата граница има редица функции освен събирането на мита. Митническият контрол проверява съответствието на внасяните стоки с екологичното и здравното законодателство, разкрива фалшивите стоки, както и истинският им произход, бори се срещу прането на пари и следи за контрабанда на предмети на изкуството.