Главният прокурор Сотир Цацаров влезе в списъка на „нередовните“ магистрати, които са се забавили да подадат ежегодната си имуществена декларация. Това съобщи "Де факто", позовавайки се на сайта на Инспектората към Висшия съдебен съвет.

Цацаров е в компанията на още 28 магистрати, които не са подали документите си, пропуснали са срока или са пратили декларацията си в Сметната палата, вместо в Инспектората. От началото на 2017 г. именно той е органът, пред който се представят документите на обвинители и следователи, а не палатата.

Според промените в законодателството Инспекторатът вече е натоварен с правото и отговорността да извършва имотни проверки на магистратите, както и проверки за наличие на конфликт на интереси, за независимост и прочее.

Явно обаче част от магистратите са забравили за нововъведението и функциите на Инспектората. Или пък са забравили кога изтичат сроковете. В случая с Цацаров са се случили и двете неща -э той хем е нарушил сроковете, хем е пратил декларацията си първо в Сметната палата. Второто е направил и заместника му и шеф на Националната следствена служба Евгени Диков, става ясно от сайта на Инспектората. В края на май Диков бе избран и за член на новия ВСС от квотата на следователите.

Пълният списък на "нередовните" магистрати можете да видите ТУК. От общо 29-те „нередовни“, посочени от Инспектората, 23-ма са декларирали имуществото си извън срока. Само двама – Цацаров и Диков, са го направили пред Сметната палата.

Само преди няколко месеца - през юни, грешка на Сметната палата - отново с магистратските декларации, се отрази на председателя на Върховния касационен съд Лозан Панов. Тогава държавният одитор бе обявил Панов за "нередовен", защото не им е предоставил данните за имотите си, въпреки че тогава новите правомощия на Инспектората към ВСС бяха вече приети и в ход. Наложи се от ВКС публично да разясняват новите функции и правомощия на Инспектората и да "поправят" Сметната палата, при това припомняйки им собственото им съобщение, че магистратите вече се отчитат другаде след промените в Закона за съдебната власт, приети миналата година.