Започнаха преговорите между САЩ, Канада и Мексико за предоговаряне на Северноамериканското споразумение за свободна търговия (НАФТА) във Вашингтон, предава Ройтерс.

След като дълго време заплашваше да изтегли САЩ от споразумението, което покрива търговски обмен на стойност над 1 трилион долара годишно, американският президент Доналд Тръмп се съгласи то да бъде предоговорено "в интерес на трите страни" - Канада, САЩ и Мексико.

По време на предизборната си кампания Тръмп нарече Споразумението за свободна търговия между САЩ, Канада и Мексико "убиец на рабони места" и "бедствие" и заплаши да изтегли САЩ от него. През април обаче той се съгласи да участва в разговори за "модернизиране" на 23-годишният договор.

Американският президент продължава да вини НАФТА за големия търговски дефицит в обмена с Мексико и това ще бъде сред основните точки в преговорите. Текстът на споразумението, създаден преди епохата на интернет, трябва да бъде променен в съответствие с новите тенденции в бизнеса и технологичното развитие. От модернизирането му зависи конкурентоспособността на Америка по отношение на Азия, изтъкват анализатори.

Разговорите ще бъдат водени от американския търговски представител Робърт Лайтхайзър, канадският външен министър Кристия Фрийланд и министъра на икономиката на Мексико Иделфонсо Гуаярдо в няколко кръга и се очаква да приключат до средата на 2018 г.

Какво искат САЩ?

Главната цел на САЩ е промяна на търговският баланс (разликата между внос и износ) с Мексико, който след влизането в сила на споразумението от 1.6 милиарда долара излишък стигна до дефицит от 64 милиарда долара. Робърт Лайтхайзър коментира, че САЩ ще преговарят за промени, които ще позволят свиване на дефицита и с Канада, който е 11 милиарда долара. Вносът на САЩ от съседите му е по-голям от износа т.е. страната ще се бори за увеличанване на износа си.

Споразумението предизвика ръст на американската индустрия и особено земеделието. Тръмп обаче изтъква, че НАФТА е причина за спада на работни места в автомобилното производство и други високотехнологични отрасли.

САЩ ще настояват за по-голям достъп на американските хранителни продукти до канадския пазар и затягане на проверките за произход на стоките. 

Какво иска Канада?

Външният министър на Канада Кристия Фрийланд заяви, че благодарение на НАФТА канадската икономика нараства с 2.5% годишно повече, отколкото би било без споразумението. Тя описа преговорите като възможност да "направим доброто споразумение още по-добро".

Фрийланд заяви, че Канада ще се бори за по-прогресивен договор, като преговаря за праваа на работниците, опазването на околната среда, равенството на половете и защита на интересите на местните граждани.

Какво иска Мексико?

НАФТА стана жизненоважно за мексиканската икономика: 80 процента от мексиканския износ, основно промишлени и селскостопански стоки, е предназначен за САЩ.

Мексиканското автомобилостроене - секторът, който се очаква да бъде сред основните теми на преговорите наред със земеделието - беше облагодетелствано от свободната търговия за разлика от производство, което беше принудено да изнася фабриките си, за да ползва по-евтина работна ръка.

Мексико ще преговаря за облекчаване на визовия режим за сезонни работници и ускоряване на проверките по границите.

Каква е целта на НАФТА?

Северноамериканското споразумение за свободна търговия (НАФТА) влезе в сила през 1994 г. То намали митата на по-голяма част от стоките и услугите межу трите страни членки и установи правила за безопасност на храните, интелектуална собственост и уреждане на спорове.

От подписването на споразумението търговията между САЩ, Канада и Мексико се е утроила.