Канал 3 съобщава, че Държавна агенция „Национална сигурност” и Националната агенция за приходите вече разследват председателя на ВКС Лозан Панов. Темата бива подета от кафявите медии на мига.

От Сметната палата съобщили за телевизията, която е неофициално към корпулентния портфейл на Делян Пеевски, "че са предали надлежно и в срок информацията, че магистратът не е подал своята имотна декларация, така както е записано в Закона за публичност на имуществото на лица, заемащи висши държавни и други длъжности". 

Лозан Панов е отказал да представи имуществената си декларация пред Сметната палата, с което е нарушил чл. 2, ал. 1, т. 15 от Закона, тълкуват от телевизията, макар че на сайта на Сметната палата няма такова съобщение.

"Проверката срещу фамилията на Панов върви по глава Четиринадесета и Петнадесета от Данъчно-процесуалния кодекс, а обект на ревизия са доходите, имуществото, банкови сметки, търговски сделки, притежания на акции и други активи, както и пътувания в чужбина и обучения. Очакванията са проверката да продължи няколко месеца, а резултатите от нея да бъдат публично огласени.

Освен Националната агенция по приходите, председателят на ВКС и съпругата му са обект на проверка и от Държавна агенция “Национална сигурност”, в чиято структура е дирекцията за “Финансово разузнаване”. По закон, ДАНС е длъжен да провери всеки властимащ, който е укрил имуществото и парите си, за съмнения за допуснати нарушения на Закона за мерките срещу изпиране на пари", разясняват от телевизията.

ДАНС също няма такова съобщение, явно е имало персонални брифинги.

Всъщност скандалът, който се "активира", е стар: след като от Канал 3 разясняват, че Лозан Панов е отказал да предаде декларация пред Сметната палата в качеството му на член на ВСС, а е направил това единствено пред Инспектората на ВСС  като председател на ВКС.

Още на 16 юни бе съобщено, че Панов не подава пред Сметнат палата, а пред ИВСС - именно като част то т. нар. съдебна реформа.

"От 2017 г. съдиите, прокурорите и следователите, включително председателите на ВКС и ВАС и главният прокурор, не подават декларации пред Сметната палата, а в Инспектората към ВСС -съобщиха още тогава от съда. - 

По повод на публикацията в страницата в Интернет на Сметната палата от 16.06.2017 г., според която председателят на Върховния касационен съд (ВКС) попада в списъка на лицата, неподали в срок декларация или уведомление по реда на Закона за публичност на имуществото на лица, заемащи висши държавни и други длъжности, е необходимо да се уточни, че председателят на ВКС няма такова задължение.

От 1 януари 2017 г. за съдии, прокурори и следователи, включително председателите на Върховния касационен съд, на Върховния административен съд и главния прокурор, отпада задължението да подават декларации и уведомления в Сметната палата.

От същата дата те вече трябва да подават декларации за имущество и интереси, както и за промяна в декларираните обстоятелства в частта за интересите, пред Инспектората към Висшия съдебен съвет."

Това личи и от съобщение на самата Сметна палата, но то, разбира се е икономисано на публиката на "кафявите медии":

В момента Панов е в отпуск, но от ВКС още преди повече от 2 месеца коментираха въпроса.

За Канал 3 е ясно, кои са добрите и кои са лошите, поднесено като за пред публиката им:

"Нещо повече, Панов не го е направил и след изричното напомняне, че нарушава закона. Припомняме, че председателят на Сметната палата Цветан Цветков призова Панов да го направи и след изтичането на срока. Преди това председателят на ВКС се оправда, че не е разбрал закона и е декларирал имоти само пред Инспектората на ВСС", съобщават оттам, което най-меко казано не отговаря на истината и на ясно разпространената позиция от пресслужбата на съда още през юни.

Нататък следва познатият коктейл от внушения, непочиващи на нито един факт и извадки от наредби, плюс това че... Панов бил засечен в скъп хотел в Гърция.

Всъщност точно в обратния казус в момента е главният прокурор Цацаров - той пък попадна в списък на нередовни декларатори, защото пратил  в Сметната палата, а не е подал в Инспектората. Това също е икономисано на публиката на Канал 3 и другите, които веднага подеха "бомбата".

Канал 3 и Ивайло Крачунов от "Блиц" (като възмутен гражданин) вече пък подадоха сигнал срещу Лозан Панов във Висшия съдебен съвет, за това, че е участвал в политическа акция, явявайки се на шествие в подкрепа на католическия отец Паоло Кортези от Белене.