Държавният секретар на Ватикана (премиерът - б.р.) кардинал Пиетро Паролин, който ще посети Русия от 20 до 24 август, "може да бъде предложен за посредник между два свята, които не е задължително да се считат за противоположни един на друг", заявява в интервю за италианския в. "Стампа" дон Стефано Каприо. Той е бил мисионер в Русия, а сега е преподавател по руска история и култура в Папския институт по Изтока в Рим. Пред журналиста Якоп Скарамуци експертът анализира политическия и богословския характер на посещението на Паролин в Москва, където пратеникът на папа Франциск ще има срещи с президента Владимир Путин и патриарх Кирил.

Католическата църква няма в момента преки и конкретни интереси в Русия, заявява дон Каприо в отговор на въпрос какво очаква от визитата. Отминаха вече разговорите, които в миналото се водеха за посещение на папата в Русия и за положението на католиците в тази страна - католиците живеят спокойно там, но станаха по-малко, а въпросът за папска визита не е особено актуален и интересен. Много по-важен сега е проблемът с Украйна, по който Ватиканът заема умерена средна позиция - по-скоро Светият престол се явява като посредник между православните руснаци и католиците от източен обряд, а не застава единствено на страната на униатите. Друг важен въпрос е обстановката в Близкия изток, по който политиката на Путин и Ватикана е в съзвучие. И в по-общ смисъл може да се каже, че Ватиканът предлага да бъде посредник между Русия и останалия свят.

Кардинал Паролин е наследник на Източната политика на своя предшественик Агостино Казароли, но като че ли сега Светият престол има по-скоро проблеми в областта на Западната политика с Доналд Тръмп, така ли е, пита журналистът.

"Разбира се, днес Източната политика на Ватикана е различна от онази на Казароли и можем да я наречем Източна политика 2.0, отбелязва дон Каприо. Сега съществуват други интереси и Ватиканът се опитва да се позиционира на страната на Русия не защото тя е противник, но напротив - защото тя може да бъде съюзник срещу "обшия противник" Тръмп. Но все още предстои да се разбере доколко Тръмп е противник или съюзник на Путин, защото президентът на САЩ, от една страна, приема санкции срещу Русия, но от друга - подава сигнали за желание за договаряне. И двете страни играят игра. Ватиканът също е критичен по отношение на Тръмп, това е очевидно, но и в това отношение има игра, защото Тръмп си оправя отношенията с консервативните католици и по този начин вади кестените от огъня на Светия престол. Така че триъгълникът Източна политика, който по същество е и Западна политика, е удобен за всички. И в този смисъл кардинал Паролин може да бъде предложен като посредник, който се доближава до два свята, които не бива да се считат за противоположни", обяснява до Стефано Каприо.