Агенция „Пътна инфраструктура“ отвори най-накрая вчера офертите за обществената поръчка за изграждане на тол системата. 

Внедряването й е блокирано повече от година заради постоянното обжалване на процедурата от кандидатите. Според изчисления на Световната банка това генерира загуби за хазната от 1,5 млн. лв. на ден.

Документация за търга подадоха четири обединения, а две фирми се явиха самостоятелно.

Едната е чешката "Толлнет", която разработва продукти и решения в областта на пътните такси, както и за доставка на електроенергия и природен газ. 

Самостоятелен играч е и българската "Сиела Норма", която е собственост на Веселин Тодоров и се занимава с разработване на правно-информационни системи.

Най-интересен от консорциумите, които заявиха участие в поръчката, е "Телетол".

Той обединява контролираната от Спас Русев БТК, софтуерната компания "Нованор" и фирмата за GPS услуги "Иком", чиито акции през март са прехвърлени на "Вайасат телематикс".

Справка в Търговския регистър показва, че „Нованор“ е управлявана от Лиляна Деянова. Покрай една друга обществена поръчка на регионалното министерство - за мобилно следене на трафика по пътищата, през 2015 г. стана ясно, че това всъщност е по-познатата в обществото като Лилана – певица и телевизионна водеща от близкото минало. 

Във второто обединение "БГ път" влизат българската фирма "Контракс" (водещ доставчик на информационни и комуникационни технологии) и унгарската "Ай Сел глобъл солюшънс" (I-Cell Global Solutions).

Австрийската група „Капш“, която е от големите имена в областта на технологичните решения за интелигентни транспортни системи, се явява като обединение "Капш Трафик солюшънс", в които влизат българското, полското, италианското и испанското подразделение на компанията. 

Консорциумът "Тол България" е представен изцяло от български участници: "Телелинк" на Любомир Минчев, "Сирма груп" и "Сиенсис".

"Телелинк" е водещ доставчик на разнообразни решения и услуги в ИКТ сектора в България, с три бизнес направления: "Мрежова инфраструктура", "Системна интеграция" и "Сигурност и автоматизация". 

"Сирма Солюшънс" е част от "Сирма груп холдинг" и е специализирана в създаване на софтуерни системи и решения, системна интеграция и ИТ консултиране. 

"Сиенсис" проектира, доставя и внедрява комплексни информационни системи за нуждите на корпоративни клиенти и големи организации у нас.