Властите във Венецуела разследват кражбата на животни от зоопарк в западния щат Сулия, които вероятно са били изядени, предаде Ройтерс.

Това е поредният знак за глада в страната, бореща се с хроничния недостиг на храна.

През уикенда били задигнати две американски диви свине, приличащи външно на глигани. Това станало в градския зоопарк във втория по големина град Маракайбо, който е петролната столица на боливарската република.

"Предполагаме, че животните са били взети, за да бъдат изядени", каза Луис Моралес от щатската полиция в Сулия.

Хаотичният колапс на социалистическия икономически модел доведе до постоянен недостиг на храна. В резултат много жители на страната не си дояждат, а милиони търсят ядене навсякъде, където е възможно, включително в кофите за боклук и бунищата, отбелязва Ройтерс.

Президентът Николас Мадуро обвинява за липсата протестите на опозицията, които блокират улиците и шосетата, както и мащабната според него икономическа война, водена от противниците му с помощта на Вашингтон.

През последните седмици от зоопарка в Маракайбо са откраднати животни от 10 вида, твърди директорът му Леонардо Нунес. Сред тях са бивол, който според него бил нарязан на парчета. Кражбата била дело на наркотрафиканти, които искали да продадат животните.

От зоопарка били задигнати също два тапира, които външно приличат на прасета, но са застрашени от изчезване.

Недостигът на храна засегна и зоопарковете във Венецуела. Животните също гладуват. През миналата година в зоопарка в столицата Каракас са починали 50 животни.