Испанската жандармерия уби тази сутрин петима джихадисти в средиземноморския град Камбрилс в автономна провинция Каталуня, съобщи в. "Ел Мундо".

Преди да бъдат застреляни, терористите се опитали да извършат атентат, подобен на вчерашния в Барселона. Те прегазили с кола неуточнен брой хора, като ранили 7 души. Жена, която бе сред пострадалите, почина по-късно.

Курортното градче е само на 115 км югозападно от Барселона.

 

 

Нападението станало в 1 часа сутринта местно време (2 часа българско). Терористите се врязали в тълпата на крайморския булевард на Камбрилс.

Шофираното от джихадистите "Ауди" обаче се сблъскало с кола на местната жандармерия. Завързала се престрелка и четирима терористи били убити. Петият починал по-късно от раните си.

Терористите от Камбрилс носили колани с експлозиви, които спецченгета обезвреждат. Единият от тях се е опитал и да пробожда с нож хората, съобщава "Ел паис".

Атентатите в Барселона и Камбрилс са свързани, обявиха разследващите органи. Според полицията и експлозията от сряда в град Алканар, при която загина един човек, също е част от общия план на терористите.

"Работим по хипотезата, че убитите в Камбрилс терористи са свързани със събитията, регистрирани в Барселона и Алканар", обяви местната полиция в профила си в социалната мрежа туитър. 

В къщата в Алканар, където имаше експлозия в сряда, бяха открити газови бутилки. По-рано полицейският офицер Жозеп Луис Траперо заяви, че хората в къщата „са подготвяли взривно устройство“. 

Каталунската полиция заяви, че ситуацията в Камбрилс е вече под контрол. Операцията в града обаче продължава и бе отправен призив хората да са предпазливи и да се приберат по къщите си.

13 души загинаха, а над 100 бяха ранени вчера следобед, когато микробус се вряза в тълпа от пешеходци в центъра на Барселона. Шофьорът убиец все още се издирва.

Испания издирва шофьора на микробуса убиец

Испанските власти започнаха масова хайка из цялата страна, за да заловят шофьора на микробуса убиец от Барселона, предаде Ройтерс.

Той успял да избяга от возилото. 

До този момент заради атентата в Барселона са арестувани 4-ма души. Единият е мароканецът Дрис Укабир, наел микробуса. Вторият е жител на средиземноморското пристанище Мелиля - испански анклав на територията на Мароко. Името му не се споменава.

Тази сутрин бе арестуван трети човек. Той е задържан в град Рипой, автономна провинция Каталуня. Там живеел и Дрис Укабир.

Следобед в Камбрилс бе задържан четвърти заподозрян.

Все още не е ясно колко души са замесени в нападението с микробуса.

Ранените и убитите са от общо 32 държави - като се започне от Франция и Германия и се свърши с Пакистан и Филипините.

Засега няма данни за пострадали български граждани.

Ужасът напомни за 11 март 2004 г. в Мадрид

Испания като ли че се бе поуспокоила от мисълта, че на нейна територия няма да има повече големи атентати, коментират анализатори. По тази причина шокът от трагедията в Барселона е толкова голям.

Именно в Испания бяха извършени най-кървавите атентати в следвоенната история на Европа. Сутринта на 11 март 2004 г. ислямисти от "Ал Кайда" и техни испански съучастници взривиха 4 влака от крайградската железница на три гари в столицата Мадрид. Терористичният акт взе 191 жертви.

Сред загиналите имаше и 4-ма българи.