Властите в Каталуния били предупредени преди два месеца от ЦРУ, че Барселона и специално булевард Лас Рамблас са мишена на джихадистите. Това съобщава испанският вестник "Ел периодико".

Барселона е очевидна цел на ислямистки терористи след атаките в много от големите европейски градове като Париж, Лондон и Берлин, обосновали се от щатската разузнавателна агенция.

Междувременно в края на юли беше засечен туитър акаунт, който се свързва в "Даеш", в който се казваше, че атака в Испания е неизбежна.

"Даеш" вече пое отговорността за кървавия атентат в Барселона, при който загинаха 13 души, а над 100 бяха ранени, когато микробус започна да гази пешеходците по една от най-оживените улици на испанския град. По-късно през нощта имаше и втори опит за терористична атака в курорта Кабрилс.

 
Броят на операциите срещу джихадисти е нараснал значително, след като Испания увеличи нивото на терористична заплаха на 4 (от 5) през юни 2015 г. - това означава "висок риск".

Тази година преди последните атаки са били арестувани 51 заподозрени като джихадисти, миналата година - 69, а през 2015 г. - 75. Това е статистиката, за която съобщава "Ел Паис".