Нов опит за старт на ремонта на центъра на София - общината пусна повторно търг за реконструкция на ул. "Граф Игнатиев" от "Алабин" до "бул. "Евлоги и Христо Георгиеви". Новата обществена поръчка се оказа малко по-евтина от предишната, която бе прекратена от кметицата Йорданка Фандъкова заради проблеми с документацията, създаващи подозрения за "нагласена" процедура и пропуски в техническите параметри Сега търгът за ремонта е с прогнозна стойност от 22 млн. лв. Той отново включва и площадите "Гарибалди" и "Славейков", както и ул. "Шишман" с градинката на "Св. Седмочисленици". 

Спряната през май процедура бе с прогнозна цена от 26 млн. лв. Парите и тогава, и сега идват от европейската оперативна програма "Региони и растеж". Оферти се подават до 15 септември.

С това окончателно всички надежди, че центърът на София ще е с нов облик за Българското председателство на Съвета на ЕС са прекратени. Въпреки че именно това беше намерението на Столичната община преди да прекрати обществени поръчки през май. 

 

През май, когато общината спря търговете за ремонти в центъра на столицата, обещанието бе те да се обявят наново до седмици и самият ремонт да започне през август. Това обаче не се случи.

Проектът за ремонта на "Графа" е на архитектурното студио А.Д.А. на арх. Иво Пантелеев. Конкурсът се проведе преди две години. Максималният срок за строежа според обявлението за нова обществена поръчка е 450 дни - или около година и три месеца.

Любопитно е как общината е разпределила тежестите на критериите за оценка на офертите. "Техническото задание" ще дава 60 точки, а цената - 35. Техническата част е разделена на подточки - и там става ясно, че критерият "мерки за качество" дава 10 точки, а "срок за изпълнение" - 5 точки. На толкова са оценени и екологичните характеристики.

Има и изискване към всеки участник да е реализирал минимален общ оборот, изчислен на база годишните обороти, за последните три приключили финансови години в размер минимум на 20 млн. лв. Сред критериите за кандидатите е и да са изградили поне 1 км релсов път, без значение какъв вид. 

Вторият търг за реконструкция на центъра на София, обхващащ пространството около "Св. Александър Невски" и Народното събрание, още не е подновен. Неговата стойност бе за около 24 млн. лв. и двата проекта заедно бяха сред най-скъпите в последните години в София.