Стив Банън, главният стратег на Доналд Тръмп, е напуснал поста си, съобщават медиите в САЩ. 

"Началникът на президентската администрация Джон Кели и Банън се споразумяха, че днес ще бъде последният работен ден на Стив", заяви говорителката на Белия дом Сара Сандърс.

В официалното съобщение се изказва благодарност към Банън за свършеното до момента и му се пожелава успех в следващите ангажименти.

Отношенията между Тръмп и Стив Банън преминаха през различни обрати.

След като бе ръководител на кампанията на държавния глава, през април т. г. Банън бе отстранен от Съвета за национална сигурност, но продължи да играе ключова роля в администрацията.

Принципно назначението му бе силно разкритикувано както от Демократическата, така и от Републиканската партия.

Преди да поеме поста, Банън е изпълнителен директор на крайнодясната медия Breitbart News, чиято аудитория варира от националисти до нихилисти и бели расисти.

След острите сблъсъци в Шарлотсвил в събота обаче той определи националистите, като „неудачници“ и „клоуни“.

На пресконференцията си в понеделник Тръмп остави във въздуха да се носят съмнения за бъдещето на Банън в президентската администрация. 

"Обичам г-н Банън, той е мой приятел. Той е добър човек. Не е расист, мога да ви го кажа. Той е свестен човек и всъщност получава много несправедлив натиск в това отношение", подчерта Тръмп.

Но после допълни:

"Ще видим какво ще стане с Банън".

В. "Ню Йорк таймс" писа, че медийният магнат Рупърт Мърдок наскоро посъветвал Тръмп да уволни Банън, който се е превърнал в изразител на т. нар. американска алтернативна десница.

Според "Франс прес" 63-годишният стратег на Тръмп си е навлякъл гнева на президента, като е изнасял поверителни информации на пресата, за да навреди на вътрешните си врагове в Белия дом.