Изказванията на Доналд Тръмп по повод събитията в Шарлотсвил осигуриха на американския президент още един враг сред големите спортисти в Америка. 

В интервю за спортната телевизия ESPN един от най-добрите играчи в Националната баскетболна асоциация (НБА) Кевин Дюрант обяви, че ще бойкотира бъдещото посещение на тима си "Голдън Стейт уориърс" в Белия дом.

Има такава традиция сред шампионите в отборните спортове в САЩ. Те получават формална покана от президента, след което отиват на визита и носят подаръци на държавния глава, като например екип с неговото име.

"Не, няма да направя това. Не уважавам човека, който сега ни е президент", рече Дюрант, избран за най-полезен играч във финалите срещу "Кливланд Кавалиърс" миналата пролет и превърнал се в човека с най-голям дял титлата да се върне в Сан Франциско.

Той далеч не е единственият противник на президента в тима на "Голдън Стейт". Белият треньор на "воините" Стив Кър редовно критикува Тръмп. Наскоро Кър обяви, че би предложил целият отбор да не ходи в Белия дом. Това провокира информации, че тази година няма да има баскетболен шампион на визита във Вашингтон.

Подобен проблем е налице и с шампиона в американския футбол "Ню Инглънд Пейтриътс" - някои от асовете на "патриотите" твърдо няма да са в делегацията на отбора. Независимо че собственикът Боб Крафт и най-добрият играч Том Брейди минават за подръжници на наследника на Барак Обама.

Думите на Тръмп, че и двете страни носят вина в Шарлотсвил, както и че сред крайнодесните имало добри хора, а не само неонацисти, предизвикаха гнева на друг от големите в НБА - лидера на "Кливланд" Леброн Джеймс.

Краля е отявлен противник на Тръмп, той често коментира действия и изказвания на президента. Също така открито бойкотира хотелите му и това понякога поставя тима му в деликатни ситуации при пътувания за мачове от сезона в НБА.

Леброн нарече Доналд Тръмп "нашия така наречен президент". И добави, че благодарение на него омразата е станала "модерна".

"Президентът определено подклажда разделение в нашето общество, каза Кевин Дюрант. - Чувствам това още откакто той започна кандидатпрезидентската си кампания. А когато Обама беше начело на страната ни, нещата бяха различни. На местата, откъдето аз произлизам, имаше надежда, просто защото президентът беше черен. Като се замисля къде сме сега, чувството е, че сме се върнали назад. За лошо. Всичко тръгва от този, който е начело на администрацията, от лидера. И се предава на всички нас. Няма да се развием като страна, след като начело имаме човек, на когото не му пука за всички хора в държавата. Няма да прогресираме докато Тръмп е в офиса."

През миналата година - още преди Тръмп да влезе в Белия дом, асове в американския футбол отказаха да стават прави на химна преди мачове в знак на протест срещу расизма и дискриминацията. Дюрант не ги пропусна в интервюто си, а също така застана зад баскетболни величия като Джеймс, Кармело Антъни, Крис Пол и Дуейн Уейд в техните персонални битки срещу проблема.

Изглежда, че цялата спортна общност в Америка има проблеми с политиката на Тръмп и това е напълно логично, тъй като в отборите от всички спортове се подвизават състезатели от най-различни раси, като тъмнокожите доминират в баскетбола, бейзбола и американския футбол.

В четвъртък три отбора от щата Флорида - "Лайтинг" (хокей на лед), "Рейс" (бейзбол) и "Бъканиърс" (американски футбол) обявиха, че ще осигурят средства за премахването на статуя на Конфедерацията в Тампа. 

Много полемика предизвика и предложението на Джон Хенри, собственик на "Ливърпул", а също така на бейзболния "Бостън Ред сокс", да бъде преименувана улицата, на която е стадионът на клуба - "Фенуей парк". Тя носи името на Том Яукий, собственик на тима в периода 1933-1976 г.

Яукий има репутацията на отявлен расист в спорта. Той е основната причина "Ред сокс" да привлече афроамериканец чак през 1959 г., 12 години след като прочутият Джаки Робинсън проправя пътя на тъмнокожите в един от най-популярните спортове отвъд океана.

Милиардерът Джон Хенри обясни, че му е омръзнало отборът му постоянно да опровергава твърденията, че не подкрепя мултикултурата и правата на всички американци, независимо от расата им.

"Това, което се случва в Шарлотсвил, е нечовешко", обобщи настроенията в спортните среди Кевин Дюрант.