Неонацисти предизвикаха снощи сблъсъци и намеса на полицията в берлинския квартал Шпандау.

Екстремисти организираха поход в памет на заместника на Хитлер Рудолф Хес по повод 30 години от смъртта му. На 17 август 1987 г. Хес се обеси в затвора в Шпандау, където излежаваше доживотна присъда.

На неонацисткия поход със 700 участници се противопоставиха над хиляда демонстранти и блокираха предварително обявения маршрут на екстремистите. Така мнозина от тях се отправиха към съседния квартал Фалкензее, където продължиха неонацисткия си поход.

Над 1000 полицаи не допуснаха да се развяват нацистки символи, нито да се стигне до сериозни сблъсъци. В същото време контрадемонстрантите издигаха плакати с надпис “30 години Шпандау без нацисти”.

Антифашистки красноречиво изразяват отношението си към похода на неонацистите.

Контрадемонстрацията беше организирана по призив на социалдемократите, зелените, крайната левица, църквата и профсъюзите.

На възмущението на гражданите защо властите са разрешили неонацисткия поход, сенаторът на Берлин по вътрешни работи Андреас Гайзел отговори пред тв камера:

“Бих искал да го забраня, но за съжаление демократичният ред важи и за отрепки.”

Полицейски говорител пък написа в туитър:

“Длъжни сме да гарантираме на всички свободата на събрания.”

Официалната титла на Рудолф Хес беше заместник на Хитлер. Самият Хес величаеше фюрера. През 1946 г. получи доживотна присъда по обвинение в планиране на нападателна война и заговор срещу световния мир. Със смъртно наказание се размина, тъй като през 1941 г. прелетя до Великобритания, където беше арестуван и до края на Втората световна война остана на Острова като военнопленник.

До сетния си дъх Рудолф Хес не промени убежденията си, нито за миг не се покая заради престъпленията на нацисткия режим.

Заместникът на Хитлер излежаваше присъдата си като единствен затворник в съюзническия затвор за военнопрестъпници в западноберлинския квартал Шпандау. Навремето дори имаше граждански протести – заради един нацистки престъпник се поддържа цял затвор със съответната охрана за сметка на данъкоплатците.

На 17 август 1987 г. Рудолф Хес беше намерен мъртъв. 93-годишният затворник се беше обесил по време на разходка из парка на затвора. Негови привърженици обявиха, че е бил застрелян, но това категорично не отговаря на истината.