Като майка си кралица Елизабет Втора не е въздържателка, разкрива  британското сп. “Венити феър”, което не пропуска случай да пише за кралския двор.

Кралицата майка почина през 2002 г. на 101-годишна възраст. Дъщеря й, британската кралица Елизабет Втора, навърши 91 години на 21 април т. г.

Според изданието тя имала няколко любими алкохолни напитки и надигала чашка в точно определено време.

Коктейл номер 1 за кралицата е вермут дюбоне, твърди изданието. По нейна воля една трета е джин. Сервира се с лимонов резен и две блокчета лед. Кралицата го пие като аперитив преди да й сервират обеда.

Номер 2 се сервира след обяда – чаша вино и плочка шоколад. Това повдигало настроението й.

Напитка номер 3 се сервира преди вечерята – чашка сух джин с мартини.

Малко преди сън на кралицата се поднася чаша шампанско.

Всичко това изобщо не е новост. Още през 2012 г. в. “Индипендънт” публикува 60 факта за кралица Елизабет Втора. В точка 27 бяха описани “алкохолните” й навици. Тогава изданието се позова на братовчедката на кралицата Маргарет Родес.

Сега “Венити феър” се позовава на друг източник – публикация в сп. “Food and Wine” (храна и вино).

Напомня се и че кралицата майка е обожавала джина, до сетните си дни е пила от напитката в умерени количества. Дори е пийвала и бира, без да я смята за питие на простолюдието.

«Наслаждавайте се на питиета по обед и вечеря, особено ако е джин и то без угризения на съвестта. Радвайте се да доживеете дълбока старост и то със завидно здраве. Но не прекалявайте! Кралица Елизабет Втора желязно се придържа към всекидневния си ритъм, винаги пие едни и същи малки количества. Значи дисциплината е част от успеха. А тя го прави дискретно. Няма нито една снимка, на която да пие в частните си покои. Такава се появява единствено, когато вдига наздравици на официални приеми», заключава публикацията.

Що се отнася до тиражираните напоследък слухове, че Елизабет Втора възнамерявала да се оттегли в полза на сина си принц Чарлз, те се оказаха безпочвени. Да не говорим, че в съобщенията се посочваше, че щяла да абдикира, когато навърши 95 години. Сега е на 91 г. Та кой може да предвиди какво би се случило с него след 4 години и то на такава достолепна възраст? А и едва ли Елизабет Втора ще погази клетвата си. Когато преди 65 години се възкачи на трона, тя се врече, че ще служи до сетния си дъх на короната и поданиците си.