От 2002 г. изследователският център Pew всяка година представя сравнително изследване на общественото мнение по света. Оттогава са извършени над 500 хил. интервюта в 64 държави. Ето как за тази година изглеждат тенденциите във възприятията на хората в различните държави. Те могат да бъдат проследени в Global Indicators Database. България през 2017 г. не е включена в проучването.

1. В Европа, Япония и САЩ - общественото мнение отчита пълно излизане от световната финансова криза

1

През 2009 г. по време на голямата финансова криза само 10 на сто от японците, 17 на сто от американците и 28 на сто от германците определят икономическото състояние на държавата си като "добро". През 2017 г. тези проценти са нараснали с поне 30 на сто във всяка страна, като в Германия има дори скок от 58%. 86 на сто от германците определят икономиката на своята държава като "добра".

Положителните нагласи са се увеличили и в Индия - от 57 на сто пред 2013 г. до 83% сега. В някои други от големите държави обаче се наблюдава обратната тенденция. В Бразилия, която е в задълбочаваща се икономическа и политическа криза, само 15 на сто от хората оценяват състоянието на икономиката като "добро", а през 2010 г. са били внушителните 62 на сто.

2. Въпреки това обаче е чест песимизмът за финансовото бъдеще на следващото поколение

Над половината от германците - 52%, от американците - 58%, и 72 на сто от японците смятат, че днешните деца ще имат по-лоши финансови условия на живот, отколкото сегашните поколения. Тази гледна точка споделят още в Южна Корея - 55%, Великобритания - 68%, Австралия, Канада и Испания - по 69%.

По-оптимистично са настроени в развиващите се икономики. Близо три четвърти от индийците и нигерийците очакват, че децата им ще живеят по-добре от тях самите. Особено силен е оптимизмът във Виетнам - в светлото бъдеще на следващите поколения вярват цели 95 на сто от гражданите на азиатската държава. Във Венецуела, която е насред тежка политическата криза, а населението масово обеднява, преобладават миньорните нотки. 51 на сто смятат, че децата им ще живеят по-зле. През 2013 г. песимистите са били само 21 на сто.   

3. НАТО - по-харесвана

Мнението за НАТО в световен мащаб се подобрява през последната година. Делът на хората, които имат добро отношение към Алианса, се е увеличил с 9% в САЩ и с 10% в Канада, със 7 на сто в Холандия, 8 на сто в Германия, 9 на сто в Полша и 11 на сто във Франция (а там имаше спад от 15 пункта през 2015 и 2016 г.). В тези страни около 60 на сто от анкетираните оценяват положително НАТО.

4. Негативното отношение към Русия расте

Положителното отношение към Русия е най-високо в европейските държави през 2011 г. , но оттогава има непрекъснат спад, отчитат данните на изследователския център. Между 2011 и 2017 г. процентът на хората, които имат позитивни нагласи към Русия, е намалял с двойни числа във Франция, Германия, Полша, Испания и Великобритания. Най-рязък е спадът в Обединеното кралство, където днес едва 26 на сто от анкетираните имат добро мнение за Русия - през 2011 г. те са били 50 на сто. Сега не повече от 36% в тези пет европейски страни се изказват положително за нея. 

5. Най-харесваният световен лидер е...

По света държавният лидер, който има най-голямо доверие, е германската канцлерка Ангела Меркел. Второто място е за китайския ръководител Си Цзинпин. Президентите на Русия и на САЩ Владимир Путин и Доналд Тръмп изостават на трета и четвърта позиция. 42 на сто от общественото мнение в 37 държави имат доверие в Меркел. Китайският лидер получава 28%, Путин - 27%, а с най-ниски резултати е американският държавен глава. Доверието в Меркел е най-високо в Европа, като девет от всеки десет холандци, 89% от шведите, 81 на сто от германците и 79 на сто от французите вярват на канцлерката. Меркел е с високи резултати и в Южна Корея - 74 на сто, Виетнам - 72 на сто, Австралия - 70 на сто, и Япония - 67 на сто.

6. През времето отношението към САЩ се променя - сега има спад

Световното отношение към САЩ варира през времето в зависимост от промените в политическото лидерство във Вашингтон. В Западна Европа мнението за Съединените щати става по-позитивно, когато Барак Обама сменя през 2009 г. Джордж Буш-младши. Обратната тенденция се наблюдава при идването на власт на Доналд Тръмп.

Франция е един много добър пример за възходите и спадовете в това отношение. През 2009 г. позитивните нагласи към САЩ там нарастват от 42 на 75 на сто. но когато в длъжност встъпва сегашният президент, спадът е от 63 на сто към 46 на сто. Подобни са тенденциите и в Германия, Испания и Великобритания.

Все пак това не означава, че във всички държави отношението към САЩ се променя по този начин. Едно голямо изключение е Русия. Днес САЩ там са много по-харесвани от последните години на управлението на Обама. Сега 41 на сто от руснаците одобряват Щатите в сравнение с едва 15 на сто през 2015 г.

В Европа най-високият процент на положително отношение е в Полша - 73 на сто от поляците харесват САЩ.