"Г-н Цветан Василев може да допринесе много за разрешаването на казуса КТБ, като даде валидни показания и представи доказателства. Това трябва да стане в прозрачен, открит, публичен процес. Ако Василев реши да дойде в България с тази цел -  ще направя всичко възможно за гарантиране на неговата сигурност.“

Така президентът Румен Радев отговори задочно на съпругата на банкера, след като тя прати до държавния глава отворено писмо с призив да се намеси в разнищването на случая с фалита на КТБ. Радев присъства на честванията на 1100 години от битката при река Ахелой и подебата на цар Симеон I над византийците и думите му бяха цитирани от местни медии.

Президентът уточни, че страната ни не е президентска република и правомощията на държавния глава в съдебната система са ограничени. Той припомни, че е опитал да допринесе за прозрачността за фалита на банката като разсекрети стенограмите от двете срещи за КТБ в институцията по времето на предшественика му Росен Плевнелиев. Предишният президент отказа да даде гласност на разговорите.

 
Радев призова още правителството да инициира диалог с протестиращите в Слънчев бряг против акциите "тишина" на вицепремиера Валери Симеонов. 

"Скандалът показа неща, които всички знаехме - че законите не се спазват и институциите не работят. Сутринта чух призиви за диалог и от министъра на туризма г-жа Ангелкова и се надявам да се изработят такива правила, които да не се сменят по средата на сезона", каза президентът.