„20 хил. джихадисти отидоха от Европа в Близкия изток, а не обратното, какво ви говори това? Фактически Европа става мястото, където се радикализират. Това са хора, радикализирани в Европа, и вършат това, което вършат, независимо от "Ислямска държава" или „Ал Кайда“. Те са радикализирани да мразят идеята на Европа."

Това заяви специалистът по сигурност Алекс Алексиев - председател на Центъра за балкански и черноморски изследвания, в коментар на новите терористични атаки в Европа. По думите на експерта Западна Европа, в която за 2 години има около 150 атентата или опити за терористично нападение, е по-уязвима от Източна Европа. Една от причините - Източна Европа е по-малка и има местен ислям, който не е радикализиран.

"Нашите турци например не се поддават лесно на радикализация. Ако погледнем тези, които са радикализирани у нас до степен, която може би е заплашваща, това са най-вече роми и помаци, и то не много. Така че опасността в България е много по-малка от тази примерно в Барселона", каза Алексиев.

По думите на специалиста идеята, че атентат като този в Барселона не може да се случи у нас, е абсолютно нелепа, но точно толкова нелепа е и идеята, че може да се случи. Той посочи, че не може да отговори дали службите в България са подготвени за евентуален риск от тероризъм, защото не е в тях. И отхвърли вариант България да стане „привлекателна“ за атентат покрай предстоящото председателство на Европейския съвет. Мотивът: "Не знам дали има някакво значение за терористите, даже надали знаят какво е това.“

Алекс Алексиев заяви, че трудно може да се говори за предотвратяване на тероризма. В частност за случая в Испания той заяви, че разследването говори за джихадистка клетка от 12 души и може да се смята, че властите не са реагирали, както трябва – "все пак 12 души е много голяма конспирация, би трябвало да се усети в малко градче". Приемът на мигранти, голяма част от които не са бежанци, а икономически мотивирани бегълци, също е грешка на фона на това, че местните хора не одобряват тази политика, а новодошлите нямат понятие от европейските норми, обясни още Алексиев. 

"Проблем обаче са както новите мигранти, така и второто, и третото поколение на мигранти, родени в съответната страна. Тези, които живеят в Европа, отдавна се радикализират. Защо – това е друг въпрос. Но много от тези атентатори имат криминално минало", добави експертът.

Алексиев посочи, че няма и опити мигрантите да бъдат интегрирани – факт е, че нито във Франция, нито в Германия имаше сериозни опити да се интегрират гастарбайтерите, които дойдоха преди десетилетия, припомни той.