“Според мен това, което Шрьодер прави, е ненормално”, заяви днес германската канцлерка Ангела Меркел.

По молба на най-тиражния в. “Билд” тя отговаря на живо на въпроси на граждани по телемост от канцлерството.

Меркел нямала никакви намерения да приема каквито и да е постове в областта на икономиката, след като излезе от властта.

“Сега обаче съм се концентрирала върху предизборната борба, с удоволствие бих искала да продължа да съм канцлерка”, заяви Меркел.

Тя се кандидатира за четвърти пореден мандат на общите избори, насрочени за 24 септември т. г.

Наскоро стана известно, че бившият германски канцлер (1998 – 2005 г.) е предложен от правителството на Москва да заеме поста независим директор в нефтения концерн “Роснефт”. Кандидатурата му ще бъде гласувана на общото събрание на акционерите на 29 септември т. г. в Санкт Петербург, резултатът от вота е предизвестен. По този повод в Германия се надигна вълна от недоволство. Шрьодер дори беше наречен “слуга на Путин” и “наемник на Кремъл”. Той обяви, че решението му било лично. Въпреки това при последните социологически проучвания неговата Германска социалдемократическа партия загуби доверие.

Днешният телемост с Меркел е финал на акция на в. “Билд”. Специален автобус с журналисти от изданието обиколи 65 германски градове и записа на видео най-парещите въпроси на гражданите към канцлерката.

"Мути (както германците наричат на галено Меркел б.р.) е върхът", гласи лозунг, издигнат на предизборно събрание на Меркел преди два дни в Щайнхуде.

Днес тя им отговори на живо.

Наред с важни теми имаше и любопитни въпроси. Андреа Лахнер от Берлин попита Меркел дали един политик става по-добър, ако управлява дълго.

“Ясен въпрос, ясен отговор – мисля, че така се трупа повече опит”, отговори Меркел. Тя обаче си задала въпроса дали продълржава да е любопитна за нещо ново. Отговорила си с категорично “да”. Канцлерката живо се интересувала от нови технологии, а в политически аспект съзирала опасност за Европа и света и обобщи: “За мен водещото е, че любопитство и опит могат да бъдат положителна комбинация.”

Елмар Айд от Заарлуис засегна парещата тема – забраната за автомобили с дизелови двигатели, както и манипулациите при двигатели на коли с марката “Фолксваген”.

“Автомобилната промишленост направи големи грешки, които са подсъдни. С представителите на автомобилната индустрия трябва да се говори открито и твърдо, тъй като пострада репутацията ни”, категорична беше Меркел. Тя призна, че не е очаквала толкова неясноти по манипулирането на стойностите на отделяните вредни газове и била гневна.

Що се отнася до настоявания в Германия да се забранят автомобилите с дизелови двигатели, канцлерката успокои притежателите им:

“Работим по посока да няма забрани.”

На критики, че в една богата Германия много училища са в окаяно положение, Меркел обясни, че вече са заделени 3,5 милиарда евро от бюджета за саниране на училищните сгради и обзавеждане на кабинети с нова дигитална техника.

Гражданите изразиха и страх от увеличаване на обирите в домовете им. На въпрос какво прави Меркел за вътрешната сигурност, тя отговори:

“Дълго тази тема беше пренебрегвана. Броят на взломните кражби е прекалено висок. Надявам се да се повиши ефективността при разкриваемостта на тези престъпления. Престъпниците трябва да бъдат издирвани и задържани. Гражданите трябва да са сигурни у дома си. Всеки обир е травма. Длъжни сме да действаме.”

Не беше отмината и темата за бежанската криза.

“Отговорността е на общините, федералните провинции и държавата. За пръв път приехме закон за интеграцията и подпомагаме финансово градовете и общините. Всеки обаче трябва да дава своя принос”, заяви Меркел.

Що се отнася до ислямисткия тероризъм, канцлерката очаквано категорично го осъди:

“Длъжни сме да направим всичко възможно, за да го пресечем!”

Верен на принципите си за независима журналистика и баланс, в. “Билд” ще излъчи подобен телемост и с кандидата за канцлер на социалдемократите Мартин Шулц. Той ще отговаря на живо на въпроси на 1 септември т. г. от 9,30 ч от партийната централа в Берлин – дом “Вили Бранд”. Ще следват интервюта на живо и с лидерите на либералите, зелените, крайната леваца и на евроскептичната Алтернатива за Германия.