Софийски градски съд остави без разглеждане жалбата, подадена от адвокат на обвиняемата Радосвета Василева, срещу прокурорско постановление за задържането ѝ под стража за 72 часа, съобщиха от съда. 72-часовото прокурорско задържане е един от любимите инструменти на обвинителите, който не подлежи на контрол от орган, неподчинен на Сотир Цацаров.

"Запознавайки се с наличните по делото материали, съдия Атанас Н. Атанасов, председател на 21-и състав, прие, че жалбата е процесуално недопустима. Тя е преждевременно подадена и разглеждането й се явява безпредметно. Това е и причината съдът да се произнесе в разпоредително, а не в открито съдебно заседание с участието на страните", поясняват от градския съд.

„Атакуваното постановление е било издадено в отсъствие на обвиняемата Радосвета Василева и същата не е била задържана на това основание нито преди, нито към настоящия момент, за да е налице задължение на съда за произнасяне по същество на частната жалба. Такова право би възникнало евентуално в бъдеще, при задържане на лицето на това основание, каквото към настоящия момент не е реализирано", пише в разпореждането.

Съдия Атанасов посочва, че има предвиден ред за обжалване на прокурорските постановления пред по-горестояща прокуратура. Тоест няма пречка дори и към настоящия момент, когато лицето все още не е задържано фактически, да се обжалва съответното постановление на прокуратурата за задържане пред по-горестоящата такава, като по-този начин се гарантират правата на лицето, пише още в разпореждането.

То подлежи на обжалване и/или протест в 7 дневен срок.

Само преди дни от писмо на съпругата на Цветан Василев - Антоанета до президента Румен Радев се разбра, че и Радосвета е обявена за издирване с Европейска заповед за арест без съдебно постановление при отсъствие на цялото семейство от страната. То повтаря схемата, по която и баща й стана "клиент" на Интерпол в първите дни след краха на КТБ - на базата на едно прокурорско разпореждане за 72 часа.

Спорът може ли да съществува поркурорска репресия - като например прословутото задържане за 72 ч., която да води до много тежки последици (като например да те пуснат за издирване по цял свят, б.р.), но да не подлежи на съдебен контрол, се води отдавна. Според НПК то би трябвало да е способ на прокуратурата единствено да осигури участието на обвиняемия в процеса, ако са изчерпани всички други възможности.

Радосвета Василева - която има диплома по право от Сорбоната, е обвинена в пране на пари заради 2,6 млн. които получила от баща си като подарък за апартамент.

След писмото на майката Румен Радев безпрецедентно се изказа, че щял да гарантира сигурността на банкера, който е в Белград, ако се завърнел в родината си - неясно в какво процесуално качество и с какъв ресурс.