Нито един представител на държавната не отбеляза днес Международния ден за почитане паметта на жертвите от тоталитарните комунистически, фашистки и нацистки режими. 

Около петдесетина души се събраха днес пред храма "Всички български мъченици-жертви на комунистическият терор" в градинката на НДК в столицата. Събитието бе организирано със съвместни усилия на организациите на пострадалите от комунистическото насилие, репресии и терор в България.

Във фейсбук те призоваха българското правителство да вземе решение за едноминутно включване на сирените на "Гражданска защита" днес в 12 ч, но реакция нямаше. 23 август е определен за международен ден за почит от Европейския парламент - решение, което България е подкрепила.

На събитието все пак присъстваше евродепутатът от ГЕРБ Андрей Ковачев. От местната власт в София паметта на загиналите от тоталитарни режими почете и зам.-председателят на Столичния общински съвет Николай Стойнев (ГЕРБ)

Дойдоха още бивши дисиденти като Петър Бояджиев, Фреди Фосколо, сини политици като Иван Сотиров, Любомир Ковачев от СДС, представители на граждански организации и други.

Неврокопският митрополит Гервасий отслужи молебен в памет на жертвите, а присъстващите поднесоха цветя и венци пред мемориала.