"Изводът ни е, че "Ексон Мобил" са заблудили обществото."

Това е обобщените на изследователи от Харвард, САЩ, разгледали 187 вътрешни и публични документи на петролния гигант от 1977 до 2014 г, съобщи СиЕнЕн.

Става дума както за вътрешна комуникация между специалисти на "Ексон Мобил", памфлети и информационни материали на компанията, така и за рекламни статии във в. "Ню Йорк Таймс", т.нар. "адверториали".

Според "Ексон Мобил" изследването е "неточно и абсурдно", а освен това е "платено, написано и публикувано от активисти".

Екипът от Харвард е установил, че колкото по-публична е комуникацията на компанията, толкова повече колебания се изразяват за климатичните промени.

Адверториалите на "Ексон" "преобладаващо подчертават само несигурността, насърчавайки тeза, която не съвпада с мнението на повечето климатолози, включително тези на "Ексон Мобил", твърди се в изследването.

Вътрешната комуникация в компанията пък открито признавала, че глобалното затопляне е "реално, причинено от човек, сериозно и решимо".

Около 80% от тези вътрешни документи признават, че климатичните промени са реални и причинени от човека, спрямо едва 12% от адверториалите, публикувани на страниците с мнения на "Таймс". 81% от адверториалите са изказвали съмнения в това.

Във вътрешен документ от далечната 1979 г например пише:

"Най-широко възприетата теория е, че... увеличението (на въглероден диоксид в атмосферата) е поради употреба на изкопаеми горива."

В коментар в "Ню Йорк Таймс" от 1997 г обаче, от "Ексон" предупреждават, че "науката за климатичните промени е много несигурна", и че "все още не знаем каква роля могат да играят човешките парникови газове за затоплянето на планетата".

"Нека не бързаме с решение в Киото", казват от компанията за протоколите за борба с парниковите газове, обсъждани тогава в старата японска столица.

Те можели да доведат до икономическа криза.

Харвардското изследване стига до извода, че "Ексон" не са "потискали" климатичните науки, както някои твърдят. Вместо това, те са "заблудили ненаучната публика за климатичните науки.

От "Ексон" отбелязват, че през 2000 г са публикували два коментара, които казват, че климатичните промени може да са "истински риск в дългосрочен план". Факт е, че след 2004 г компанията започна да признава това, което климатолозите знаеха 30 години по-рано.

В момента главният прокурор на Ню Йорк Ерик Шнайдерман разследва "Ексон Мобил" за обвинения, че е скрила риска от климатичните промени. Шнайдерман обвинява настоящия държавен секретар и доскорошен шеф на компанията Рекс Тилърсън, че е използвал псевдонима "Уейн Тракър", за да праща имейли, свързани с климатичните промени, докато е управлявал компанията. От обвинението коментират изследването на Харвард, като отбелязват, че също са разкрили "сериозни доказателства, че "Ексон" може да са заблудили" инвеститорите и обществото.

В самата компания също текат промени - през май мнозинството акционери одобри предложение, според което компанията трябва да разкрива повече информация за рисковете от глобалните рестрикции върху въглеродните емисии.