Балансови електромери, монтирани на всички 17 000 трафопоста на ЧЕЗ в Западна България, засичат дистанционно крадците на електроенергия. 

Този тип устройства показват колко ток влиза в трафопоста и ако някой краде, то от компанията веднага виждат разликата и локализират нарушителя до района на трафопоста. 

Средно от една станция се захранват 200 абоната. 

Системата за проследяване позволява да се измери електроенергията, която влиза в даден трафопост, и се изчислява дали тя е равна на консумираната от домакинствата. 

В случай, че количествата не съвпадат, ЧЕЗ идентифицира с точност къде има незаконни присъединявания към мрежата. 

Стандартна проверка на данните от балансовите електромери е отвела екипа на компанията при крадците в Кюстендил, където се отчита драстична кражба на енергия, показва репортаж на бТВ. 

Разликата, която отчитат електромерите, е близо 50%. 

Локализиран е адресът на фирмата, която харчи колосални количества ток. Тя произвежда улуци. 

Според източници на бТВ обаче огромните количества ток се използват за захранването и охлаждането на процесорите и на видеокартите, които са необходими за производството на криптовалута (например биткойни) на скрити компютри.

От ЧЕЗ сигнализират, че този бизнес се развива от най-мащабните крадци на ток през последните месеци. 

Благодарение на новата система инспекторите са направили и друга изненадваща констатация - в ромските махали не се краде повече ток от идеалния център на София или от смятаните за елитни квартали – даже напротив.

Собственици на заведения, хотели и бизнеси в центъра нанасят по-големи загуби от ромите. Наскоро ЧЕЗ разобличили и видна обществена личност да краде ток за къщата си с басейн в столицата, става ясно от репортажа. 

Рекордьор обаче е врачанското село Галиче. Оказва се, че там се краде повече ток, отколкото се плаща. 

Според закона глобата, която получават, са три сметки за ток със задна дата, изчислени по определена формула.

Електроразпределителното дружество е отчело 3778 случая на кражби на електроенергия за първите шест месеца на 2017 г. За същия период на миналата година техният брой е 3322, или с 14 на сто по-малко. Щетите за компанията са около 3 млн. лв.