Персоналът на сръбското посолство се връща днес в Скопие, а посланичката на Македония в Белград Вера Йовановска Типко ще проведе среща с президента Александър Вучич.

Така постепенно утихва разразилият се в началото на седмицата шпионски скандал между Белград и Скопие.

Според сръбското Министерство на външните работи посланик Душанка Дивяк-Томич ще се завърне в Скопие на 31 август. Очаква се тя да проведе среща с македонския премиер Зоран Заев на 1 септември. Външнополитическото ведомство в Белград информира, че външните министри на двете страни, Ивица Дачич и Никола Димитров, ще се срещнат в петък в Ниш, където „по пътя на диалога ще започнат решаването на откритите въпроси с цел засилване на приятелските отношения между двете държави и двата народа“, предава "Фокус".

Успокояването на напрежението и връщането на сръбските дипломати в Скопие стана възможно след разговор вчера между премиера Зоран Заев и президента на Сърбия Александър Вучич.

Двамата лидери се договориха, както става ясно от съвместното им изявление, Македония и Сърбия да работят за запазване и насърчаване на двустранните отношения, а всяко евентуално несъгласие да се решава единствено с диалог. Те се споразумяха независимо от всички политически различия за някои важни политически регионални въпроси, Македония и Сърбия заедно да се борят не само за запазване, но и за насърчаване на приятелските отношения между македонския и сръбския народ и между гражданите на двете страни.

Ето и по-конкретно какво постигнаха Вучич и Заев:

1. Република Македония и Република Сърбия уреждат всички възможни недоразумения в техните отношения изключително чрез диалог.

2. Независимо от различните политически възгледи по отношение на някои важни политически и регионални въпроси Македония и Сърбия заедно ще се борят за запазването, но и за насърчаване на приятелските отношения на македонския и сръбския народ, на гражданите на Македония и Сърбия.

3. Република Македония и Република Сърбия ще положат още по-големи усилия за по-нататъшно подобряване на икономическите отношения и увеличаване на търговския обмен между двете страни.

4. Република Македония и Република Сърбия в съответствие с разпоредбите на международното право, с добра воля и на приятелска основа ще защитават правата и интересите на дипломатическите и консулските представителства на собствената си територия. Република Македония и Република Сърбия ще засилят контактите на най-високо ниво и взаимно ще се подкрепят една друга по пътя към ЕС, както и за укрепване на добросъседските отношения, което ще допринесе за стабилността на региона, предаде БГНЕС. 

Разговор по телефона имаше и между сръбския министър на външните работи Ивица Дачич и македонския му колега Никола Димитров.

Между Македония и Сърбия се стигна до тежко напрежение, след като властите в Белград изненадващо в неделя изтеглиха целия персонал от посолството си в Скопие. Според Вучич причината е била "разузнавателна офанзива срещу сръбските институции". Първото напрежение между Скопие и Белград избухна, след като сръбският представител на спецслужбите в посолството им в Скопие Горан Живайлевич нахлу в македонския парламент по време на "Кървавия четвъртък" на 27 април. Тогава бяха пребити над сто души. Сред тях бе и сегашният премиер Зоран Заев. Веднага след това Горан Живайлевич напусна Македония, а посланик Душанка Дивяк-Томич бе извикана в македонското външно министерство. По време на погрома в парламента Живайлевич си направи селфи.

През миналия месец Ивица Дачич определи като "грешка признаването на Република Македония под нейното конституционно име от страна на властите в Белград". Изявлението бе направено по време на визитата му в Атина. В началото на юни бе разкрит секретен доклад на македонската Дирекция за сигурност и контраразузнаване /Отдел за анализ/, който е бил изпратен до директора на "Дирекцията за сигурност и контраразузнаване" Владимир Атанасовски. От него стана ясно, че през последните 9 години Република Македония е мишена на мощна подривна, пропагандна и разузнавателна дейност от страна на руското посолство в Скопие, руските разузнавателни служби, включително и чрез използването на акредитирани журналисти. Русия иска да вкара Македония в сръбско-гръцки съюз, а енергийните проекти имат за цел тотално подчинение на Република Македония. В разкритите документи подробно се описва и дейността на сръбските агенти в Република Македония, и по-специално на скандалния дипломат Горан Живайлевич /служител на сръбските спецслужби БИА, бел.ред./, лидера на сръбската партия в Македония Иван Стоилкович, както и на депутата от партията на сръбския президент Александър Вучич Мирослав Лазански.