700 евро пенсия. За Германия е нищо, за България много. Оттам нататък решението къде да се прекарат старините е повече от лесно и вече цели семейства от Федералната република се втурват към благословена България, да не говорим за самотни бивши стюардеси или диджеи, чиито пенсии в Германия не могат да покрият и разходите за тока.

Каварна е новата Обетована земя, където има изгодни жилища под наем, дружелюбни съседи и пазари, на които можеш да купиш блуза за цената на кило домати. Паралелно учат български, защото езиковата бариера пречи, но добронамереността я има и от двете страни, и местните, и новодошлите са заинтересовани да намерят общ език. 

Съвсем не всичко е като в Германия, заключава 70-годишната Хилдегард, бивша чистачка и таксиметров шофьор. Като изчислява обаче плюсовете и минусите, България печели. Повела е съпруга си към напълно неизвестната дестинация с ясното съзнание, че не искат да тежат на децата. А те, децата, и без това в Германия не са толкова тясно свързани с родителите и само приемат с облекчение новината за отдалечаването им.

„Германия е хубава страна, но ако в нея мога само да оцелявам, а не да живея нормално като пенсионер, за какво ми е? Родината ми е там, където мога да живея нормално“, казва след осем години престой в България 75-годишният Валдемар, работил навремето като тираджия и касапин.

61-годишната бивша стюардеса Мария пък е привлечена от рекламата „Малко пари, високо качество на живота“. Признава, че е дошла по чисто икономически причини – в България може да запази достойноството си, дори на старини.

По Черноморието на разположение са любезни агенции за предоставяне на недвижими имоти, има и оферти за луксозни старчески домове, които са в пъти по-евтини от тези в Германия – 400 евро срещу 4000. И изборът съвсем не е трудно да се направи – дали да си бедстващ в Германия с деца, които не се интересуват от теб, или да „превземеш“ една нова страна, която при това е напълно добронамерена. 

Когато не знаеш езика, няма на какво друго да разчиташ, освен на преводача гугъл.

От излъчения по Втора германска телевизия ZDF филм под заглавието „Пенсионерско щастие на Златните пясъци“ стана ясно, че по официални данни регистрираните в България германски пенсионери са около 500, но неофициално са много повече. Те са готови да научат български, готови са да научат и българите на немски, ако има интерес. Гледат на всичко откъм най-добрата му страна, при положение че родната им държава на практика ги отхвърля. Деца и роднини им липсват, но от друга страна, те не биха си мръднали и пръста за тях, защото това не е в традицииите на обществото. И тогава им остава да търсят собствено решение – с новозавързани контакти с кметица и съседка, с познанства с продавача на пазара и с таксиметровия шофьор. 

„В България не всичко е перфектно. Германската логика например трябва да я забравим, защото не функционира, но това не е толкова важно – нали имам всичко, от което се нуждая. А и все по-често се усмихвам“, обобщава досегашните си впечатления Мария.

Тези хора са се уредили, ще си кажат по този повод и германци, и българи, но правотата им при всички случаи ще е под въпрос –  става дума за хора, които са работили цял живот и са внасяли за пенсия, но за тях като пенсионери бъдеще в Германия няма. Така стигат до държава, която не е тяхната, но става тяхна, за да запазят самочувствието си.