Врачанската дирекция на МВР отказа на Клуб Z данни по Закона за достъп до обществена информация по един много прост въпрос, касаещ скандала с козлодуйски шеф от АЕЦ, който се гавреше с полицаи. Попитахме: на базата на какви провинения е дисциплинарно уволнен редовият униформен Цецо Благоев, който разпространи видео с фъфлещия началник на "Физическа охрана" към АЕЦ Козлодуй Пешко Караджов. 

Предисторията

След публикуването на видео, в което има доста обосновани предположения за пиянско поведение, и след като се сбъдна заканата на местния тарикат някой си Пешко (директор на охраната на АЕЦ), че ще уволнява полицаи - които наричаше "пе*еас голем" и "смотльо", вярно взеха, че уволниха полицая Цецо Благоев. Той беше човекът, разпространил записа. Ние попитахме защо е уволнен и получихме отказ вместо отговор.

След случая "Пе*еас голем", който е от февруари, началникът на управлението, което работи на територията на АЕЦ, е бил преместен в РУ в Бяла Слатина, а по-късно сам е изявил желание да се върне като редови служител в Козлодуй. Направена е била подписка с около 200 служители в негова защита.

Цветан Благоев.

Но 16 служители, които участват в подписката, са били заплашени с дисциплинарна проверка. А Цецо Благоев направо получава такава дисциплинарка, защото натискал колега да се подпише и уронил престижа на МВР.

Межвуременно в един по-добър свят съпругата и синът на шефа на ОДМВР Димитър Газибарски получават постове в АЕЦ-а. Което в бедния Северозапад едва ли е нещо дребно...

Нещо повече, според "Оффнюз" по закон МВР има задължението да охранява територията на централата, но в същото време от Пешко Караджов зависи до голяма степен разпределението на средствата по договора и изплащането на допълнителни възнаграждения на полицаите, заети с охраната на АЕЦ-а. Така в ръцете на Пешко Караджов е съсредоточен ресурс от близо 50 млн. лв. - парите, които централата трябва да изплати на МВР за охраната, пише медията. 

В записа с Пешко Караджов, който вилнее в градското управление на МВР той недвусмислено заявява на полицая, че ще говори с началника му - Димитър Газибарски. После говори с някого.

И - о, чудо - със заповед от 2 август се оказа, че полицаят Цветан Благоев наистина е уволнен дисциплинарно със заповед на директора на Областната дирекция на МВР във Враца Газибарски.

Мъглявите данни, просмукали се в отделни медии, са , че основанието е дисциплинарна проверка за оказан от Благоев "тормоз и унизително отношение" към негов колега, както и негови публикации във фейсбук, които били възприети от дисциплинарната комисия като заплахи. Малко след образуване на проверката на полицай Благоев е отнет и допускът му до класифицирана информация, който е задължителен за служителите, работещи на територията на АЕЦ.

Демек - може да пасе овци в полетата край Козлодуй...

Любопитното в случая е, че въпросната дисицплинарка е образувана, малко след като групата полицаи решава да извади наяве случващото се в АЕЦ-а и по-конкретно поведението на Караджов от февруари 2017 г.

Какво попитахме МВР

На фона на обществения интерес и множеството натрупани случайни съвпадения след спречкването от февруари, запитахме официално министерството:

- Полицай Цецо Благоев има ли наказания или поощрения преди февруари 2017 г.?

- Каква е била работата му по административно-ааказателна дейност, включително по Закона за движение по пътищата - също преди тази дата.

- Минавал ли е реподбори, кога и колко.

Общо взето това са три от стандартните атестации, с които всеки може да си "сглоби картинка" и да се ориентира в работата на един полицай. Мислим, че е повече от ясно защо питаме за тях и защо срокът е преди февруари, когато Благоев рязко влиза в полезрението на "величието" Пешко.

Между другото, само след дни е уволнен и Газибарски - а МВР изрично пише, че просто сега е съвпаднала проверка и това, разбира се, няма нищо общо с дейността му около казуса "Пе*еас голем".

Цялата история обаче остава безинтересна само за и.д. шефа на полицията във Враца Цветелин Стоянов.

В своя отговор новият шеф - или който там пише от негово име - първо заключава, че заявлението отговаря на изискванията на чл. 25, ал.1 от ЗДОИ и че е поискано "по повод висок обществен интерес", но...

"... като не се посочва с каква цел се желае да се получи съответната информация, за да може да се направи извод дали исканата информация е за да се състави мнение за дейността на задължените субекти или по други причини."

Да си го кажем честно: Искам я, за да си я чета на децата вечер, като заспиват, г-н полицай. И да я предам на Ким Чен Ун. И те, и той нямат търпение да разберат как се е представял неизвестният доскоро на обществеността полицай от поверената Ви областна дирекция - Цецо Благоев.

Ето това са ми двата аргумента - други нямам.

Подпис: Авторът

Нататък отговорът продължава с разяснение що е обществена информация "даваща възможност на гражданите да си съставят собствено мнение" и т.н., и т.н. След което се стига до извода, че

"Търсената от Вас информация не представлява обществена информация по смисъла на чл. 2 ал. 1 от ЗДОИ."

Та, ето го и членът: "Обществена информация по смисъла на този закон е всяка информация, свързана с обществения живот в Република България и даваща възможност на гражданите да си съставят собствено мнение относно дейността на задължените по закона субекти."

МВР и в частност врачанското му разклонение в случая го играят "задължените субекти", а - поне според нас - може би Административният съд ще прецени по-компетентно дали представлява или не обществен интерес поведението на този "субект".

И още нещо: шефът феноменално заключава, че поставените от нас въпроси (цитира ги)...

"... се отнасят до лице, което към настоящия момент не е служител на ОДМВР-Враца."

Ми, не е бе, полицай Стоянов! Нали затова питаме - защо вече не е.

Отговорът, преди да ни отреже окончателно - разбирай да ни откаже достъп до дълбоко пазената държавна тайна на наказанията/поощренията на полицай Цецо Благоев, завършва с:

"Обръщам внимание, че ОД на МВР - Враца има служител на длъжност "Пресцентър и връзки с обществеността".

Ми, има г-н полицай - дори му знаем името: Красимир Василев. Ама е в отпуска и не вдига. Ако не вярвате, звъннете му вие, но по възможност не от вашия личен телефон.

И за да поясним:

Смятаме, че изхвърлянето на полицай, което удивително съвпада със счепкването му с фъфлещ местен началник извън системата на МВР, който отправя явни заплахи точно в тази посока, е опасно, уважаеми г-н полицай Цветелин Стоянов. За вас то дори е по-опасно, отколкото за нас и нашите читатели.

Ето и цялата творба, която получихме със съответните грифове, номера, подписи и печати: