Парадът в Киев по повод 26-ата годишнина от независимостта на Украйна мина без български военнослужещи.

Заедно с украинците по централната улица "Крешчатик" преминаха военни от армиите на страните партньори, предаде агенция УНИАН. В Киев маршируваха бойци от Канада, Естония, Грузия, Великобритания, Латвия, Литва, Молдова, Полша, Румъния и САЩ. Участва и съвместният литовско-полско-украински батальон.

"Български военнослужещи не са били поканени. Вероятно Украйна си е запазила правото да решава към кои страни да отправи покана", отговориха от Министерството на отбраната в София на запитване на Клуб Z.

Иначе като член на НАТО София подкрепя стремежа на Киев за присъединяване към пакта. Армията ни е участвала в учения на територията на бившата съветска република. Ранени в сраженията украински военнослужещи се лекуват в България.

На парада бяха военните министри на 9 страни от НАТО, сред които шефът на Пентагона Джеймс Матис. Нямаше го обаче Красимир Каракачанов от България.

Матис се срещна с украинския си колега Сергей Полторак и обеща, че САЩ ще окажат на страната му помощ. Обсъдени бяха бъдещи доставки на американско военно оборудване. Гостът заяви, че САЩ не признават и никога няма да признаят анексирането на Крим.

"Украйна е готова да даде твърд военен отпор на агресора в случай на негови опити да премине в настъпление, - заяви по време на парада президентът Петро Порошенко. - Но все пак изхождаме от приоритетността на мирния, дипломатически, политико-правен път на връщането на Донбас и Крим."

През март 2014 г. Русия анексира Крим след непризнат от Запада референдум. По същото време проруски сепаратисти се вдигнаха на бунт в Донбас и създадоха две непризнати от никого "народни републики" - Донецката (ДНР) и Луганската - ЛНР.