Бившата агентка на ЦРУ Валъри Плейм - Уилсън има план как да неутрализира американския президент Доналд Тръмп в туитър. Тя започна кампания по събирането на средства, с които да купи социалната мрежа и така да отнеме най-предпочитаното средство за комуникация на щатския държавен глава, съобщава АФП.

"Време е да го накараме да млъкне", обяви Плейм, когато започна кампанията си на gofundme.com.

"От насърчаването на белите расисти до рекламирнето на насилие над журналисти - неговите туитове нанасят вреди на страната и на хората. Но заплахата от ядрена война със Северна Корея издигна нещата на друго опасно равнище", обяснява тя.

Планът на бившата агентка е прост, макар и с много малки шансове за успех- събира от дарения милиарди долари, купува контролния пакет ат акции на "Туитър" и използва това, за да поиска социалната мрежа да изхвърли Тръмп. 

"Това е скромна цена, за да се отнеме най-мощният мегафон на Тръмп и да се предотврати ужасна ядрена война", пише Валъри.

Тя започна кампанията си миналата седмица и до сряда беше събрала 6000 долара от индивидуални дарения до 100 долара.

Начинът, по който американският президент борави с туитър, вече е пословичен, почти всеки ден той оставя там противоречиви послания, някои от които в крайно груб тон. Милиардерът предпочита да изразява позициите си в личния си туитър акаунт, който е  @realDonaldTrump и доста по-рядко на официалния президентски @POTUS.

Той понякога трие коментари, които съдържат критики. Според някои критици като президент той няма право на това и всичко трябва да се съхранява. Акаунтът на Белия дом също блокира някои потребители. Някои от тях заведоха дела срещу Тръмп като го обвиняват, че нарушава правото им на изразяване като им отказва достъп до своя профил в социалната мрежа.

Сред блокираните от Тръмп е и писателят Стивън Кинг, който заслужи гнева на господаря на Белия дом с критики към Иванка Тръмп.

Валъри Плейм също е интересна личност. Тя се прочува, след като през 2003 г. е осветена като агент на ЦРУ. Това става, когато съпругът ѝ дипломатът Джо Уилсън обвинява администрацията на тогавашния президент Джордж Буш-младши, че е преувеличила заплаха от страна на Ирак, за да започне война.

Тогава в някои вестници се появявя информация - с източници съветници на вицепрезидента Дик Чейни, че Валъри е агент на ЦРУ. Това е наказуемо по американските закони. Следват излушвания и процеси. С новопридобитата си известност Валъри Плейм написва няколко книги и изнася лекции в страната.