Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) обяви, че е взела незабавни превантивни мерки за изтегляне от пазара и производството на хранителни продукти, в които е вложен замърсен с фипронил яйчен прах.

Това е ветеринарномедицински препарат, забранен за употреба при продуктивни животни, включително и при кокошките носачки.

Голяма част от внесената партида, около 500 кг, е отишла в един търговски склад, идентифициран от регулатора.

Установени са и две фирми, до които е доставен. В склада са останали 64 кг яйчен прах, които ще бъдат унищожени. Двете предприятия са вложили малки количества от яйчния прах (от 0,9 до 2,9%) в производството на над 25 тона сладолед и сладоледени торти и около 9 тона майонеза.

Не се съобщават имената на производителите, но от БАБХ уверяват, че почти всички продукти вече са изтеглени от магазините.

„Контролните органи, съгласувано с браншовите асоциации на птицевъдите, ще извършват проверки на всички птицеферми за кокошки носачки в страната за наличие и употреба на забраненото вещество. Ще бъдат вземани и проби за лабораторни анализи“, коментират от БАБХ.

„Мерките се предприемат превантивно и са с цел да се предотврати замърсяване на българските яйца с фипронил, за да бъдат защитени потребителите от евентуални здравни рискове, а самите производители – от евентуална криза на българския пазар“, допълват от Агенцията за храните. 

 

На фирмите производители са връчени предписания за незабавно спиране на реализацията и изтеглянето от пазара на наличните партиди с вложен яйчен жълтък на прах. В момента почти всички разпространени в търговската мрежа количества са изтеглени.