Британският премиер Тереза Мей заяви, че ще бъде амбициозна в преговорите за излизане на Великобритания от Европейския съюз още в речта си, с която обяви, че ще задейства член 50 от Лисабонския договор. Публикуваните през последните две седмици позиции на британското правителство, разкриващи визията на Лондон за отношенията със Съюза след “Брекзит“, показват мащаба на тази амбиция – възможно най-близко сътрудничество, но без обвързване.

Предложенията на кабинета обаче бяха определени от Брюксел като “фантазия“, а членове на европейските институции за пореден път настояха, че за бъдещите отношения на Съюза с Обединеното кралство може да се говори едва след като бъдат уредени трите ключови въпроса – правата на европейските граждани, които остават в страната, границата с Ирландия и цената на развода.

Серията документи на правителството цели да се противопостави на критиките на вътрешната опозиция, че правителството е неподготвено за преговорите и да задвижи буксуващите преговори, коментира Елизабет Пайпър от Ройтерс.

Публикуването на позициите е шанс за Тереза Мей да покаже, че все още държи курса към “Брекзит“, дори след загубата на парламентарното мнозинство след изборите през юни, коментират пък членове на Консервативната партия.

Позициите продължават стратегията на правителството, към „дълбоко и специално партньорство“. Според конкретните предложения, това значи възможно най-малки промени в отношенията със Съюза в ключови области.

От друга страна, някои от предложенията са смятани от привържениците на “Брекзит“ за отстъпление от първоначалния план и символ на влиянието на ЕС и липсата на суверенитет на Великобритания. Това важи с пълна сила за предложенията за бъдещо митническо споразумение и за механизъм за разрешаване на спорове с ЕС, който да не включва Европейския съд в Люксембург като върховен арбитър.

Британското правителство предложи временно митническо споразумение след март 2019 г., когато трябва да излезе от Съюза, което да даде възможност на страната да договори отношенията си с трети страни, като междувременно продължава да търгува свободно с ЕС. След изтичането на временното споразумение Обединеното кралство ще трябва да договори постоянни търговски отношения с ЕС. Вариантите, предложени от Великобритания, са два - възможно най-малко допълнителни изисквания върху търговията със Съюза или съгласуване на британските митнически изисквания с тези на ЕС, така че да не се налага да има бариери.

Ги Верхофстад, преговарящ от страна на Европейския парламент, нарече предложенията на британското правителство за бъдещото митническо споразумение “просто фантазия“:

"Новият документ, обявен от британското правителство, изглежда твърди, че е възможно Великбритания едновременно да бъде в и извън митническия съюз. Дори че "невидимата граница" между Ирландия и северна Ирландия (част от Обединеното кралство - б. ред.) е възможна. Боя се, че това е просто фантазия…Първо трябва да се справим с въпросите, които в момента са на масата: правата на гражданите и финансовата страна (на развода - б. ред.)"

Предложените механизми за решаване на спорове между Великобритания и ЕС, което Кралството първоначално настояваше да не става под арбитража на Съда в Люксембург, включват позоваване на негови решения, което предизвика напрежение в страната.

Верховстад пък иронизира коментара на британския правосъден министър Доминик Рааб, че Великобритания трябва да “хвърля поглед на съдебната практика на Европейския съд“, но функцията на главен арбитър да изпълнява британският Върховен съд.

“Британското правителство иска да “хвърля поглед“ на решенията на Европейския съд. Европейският парламент смята, че Европейският съд трябва да държи очите си широко отворени и да следи за спазването на #ПраватаНаГражданите“, написа Верховстад в туитър, визирайки позицията на ЕС, че само Съдът в Люксембург може да гарантира правата на европейските граждани във Великобритания.

Великобритания твърди, че предложенията за бъдещите отношения са конструктивни, но след публикуването на седем такива документа в рамките на две седмици, Брюксел далеч не е впечатлен.

В понеделник главният преговарящ от страна на ЕС Мишел Барние изброи в туитър деветте вече публикувани позиции на ЕС по множество проблеми – от правата на европейските граждани във Великобритания след март 2019 г. до финансовата страна на “Брекзит“.

“Очакваме с нетърпение да обсъдим тези позиции с Великобритания. Ключов е прогресът по правата на гражданите, финансовите въпроси и Ирлания.“

Различните гледни точки по въпроси като “цената“ на развода, ролята на Съда в Люксембург и бъдещото митническо споразумение ясно сочат, че започващият следващата седмица трети кръг от преговори ще бъде тежък и за двете страни.