Може и да не е богатството на библиотеката в Староград, но Тексаският университет също има с какво да се похвали в книжното си хранилище. Сред съкровищата е част от архива на Джордж Р.Р. Мартин, дарена на учебното заведение през 1993 г., три години преди публикуването на първата книга от поредицата „Песен за огън и лед“. Сега университетът кани публичността да се разрови в книжата на Мартин в търсене на следи за предстоящото в романите от света на „Игра на тронове“, предава „Гардиън“.

Архивът се помества в повече от 300 кутии – бележки, ръкописи и документи, както и над 1300 книги. Ректорът на университета Джон Шарп насърчава студентите си, но и външни лица да потънат в тази съкровищница.

„Ръчно написаните бележки на Джордж Мартин биха могли да съдържат следи за предстоящи сюжетни линии. Всеки е добре дошъл да ги потърси сам – казва Шарп. – Дали сте изследователи на фенски теории, или просто искате възможността да видите фентъзи писането на Мартин в най-суровата му форма, персоналът на библиотеката ни е готов да покаже истинско бижу на съвременната литература.“

„Игра на тронове“, популярният сериал на НВО, основан на книгите на Мартин, вече сюжетно е отвъд издадените романи в поредицата. През миналия месец писателят заяви, че шестата част от „Песен за огън и лед“, „Ветровете на зимата“, може да излезе догодина.

Тази седмица Мартин каза пред американския „Метро“, че няколко пъти сюжетът го „води до задънена улица, откъдето няма изход. Трябваше да се връщам назад и да пренаписвам всичко отново.“ По думите му „около 20“ от героите, които „са убивани наляво-надясно“ в телевизионната адаптация, остават „определено живи за мен и ще присъстват в новата книга“.

Притиснат отново с въпрос за скоростта на писането си, Мартин заяви, че не се е забавил.

„Работих върху първата книга шест години и четири по втората. Авторите на фентъзи, които издават романи всяка година, не предлагат големи книги. Не са 1500 страници като моите, а например 500. Освен това аз няма да стана по-млад. Възрастта не добавя ентусиазъм.“

"Площад Славейков"