Оставане на Великобритания в общия пазар и митническия съюз на Европейския съюз за преходния период след "Брекзит" предложиха британските лейбъристи. Подобно решение би значело свободно движение на хора, стоки, услуги и капитали и след март 2019 г.

Министърът в сянка по въпросите, свързани с "Брекзит", Кийр Стармър заяви, че преходният период ще бъде "възможно най-кратък, но толкова дълъг, колкото е необходимо":

"Лейбъристите биха поискали преходна сделка, която включва същите условия, на които в момента се радваме в отношенията си с ЕС. Това значи, че бихме искали да останем в митническия съюз и общия пазар на ЕС през този период."

Според Стармър преходният период е необходим, за да се избегнат резки промени за бизнеса. През този период стоките и услугите трябва да могат да се движат свободно, докато продължават преговорите за постоянна сделка, смятат лейбъристите.

Предложенията на консервативното правителство за временен митнически съюз в преходния период след излизането от ЕС вероятно няма да бъдат обект на преговорите със Съюза до март 2019 г., смята Страмър.

След преходния период Верикобритания трябва да "запази привилегиите на членството си в митническия съюз и общия пазар", смята секретарят по "Брекзит" в сянка, а как това ще бъде договорено е "второстепенно спрямо крайния резултат".

От офиса на лидера на лейбъристите Джеръми Корбин обявиха, че предложенията са съгласувани с него и са официална политика на партията.

Страните в митническия съюз на ЕС не налагат помежду си мита и имат единна система за мита върху вноса от страни извън ЕС. Общият пазар пък се основава на свободното движение на хора, стоки, услуги и капитали.

В своите предложения за отношения с Европейския съюз след март 2019 г. британското консервативно правителство предложи временен митнически съюз, при който търговията с ЕС да продължава свободно, но Великобритания да може да договори отношенията си със страни извън Съюза, което не може да направи като член на митническия съюз.

Британският финасов министър Филип Хамънд и търговският министър Лиъм Фокс казват, че Великобритания трябва да бъде "извън общия пазар и извън митническия съюз" през този период.

Днес британският министър за "Брекзит" Дейвид Дейвис ще се срещне с главния преговарящ от страна на Европейската комисия Мишел Барние за началото на третия кръг преговори за излизане на Обединеното кралство от ЕС.

Дейвис ще поиска в дискусиите да бъдат включени търговските въпроси, но Брюксел държи първо да бъде постигнат напредък по правата на европейските граждани във Великобритания, границата с Ирланидия и цената на развода.

И двете страни изразяват скептицизъм, че може да бъде постигнат пробив в преговорите.