Прочутото кино „Орфиъм“ в Мемфис, Тенеси, отмени прожекция на „Отнесени от вихъра“, след като бордът на директорите определи класиката от 1939 г. като „лишена от чувствителност“. Филмът на режисьора Виктор Флеминг отпадна от лятната програма на киното за следващата година след поредица коментари на зрители, гледали го по-рано този месец.

Базиран на книгата на Маргарет Мичъл „Отнесени от вихъра“, сюжетът се фокусира върху живота в една южняшка плантация по време на Гражданската война и периода на Реконструкцията в САЩ. През годините филмът неведнъж е бил критикуван заради изразени симпатии към Конфедерацията и изобразяване на расови стереотипи.

„Изборът на заглавия за нашата класическа лятна поредица обикновено се прави през пролетта, но в „Орфиъм“ взехме решението да не показваме догодина „Отнесени от вихъра“ по-рано в отговор на проучването на покровителите ни”, се съобщава в официално изявление от „Театрална група Орфиъм“, получено в „Ентъртейнмънт Уийкли“.

„Орфиъм“ държи на обратната връзка по отношение на програмирането и за нас мнението на членовете в нашата общност е важно. След последната прожекция на „Отнесени от вихъра“ на 11 август получихме многобройни коментари и се запознахме с всички тях – пише в изявлението. – Като организация, чиято декларирана мисия е „да забавлява, образова и просветлява общността, на която служи“, „Орфиъм“ не може да показва филм, който е безчувствен към голяма част от местното население.“

Коментарите във фейсбук страницата на събитието (прожекцията на 11 август) са противоречиви – някои негодуват от показването на филма, докато други смятат, че прожекцията би имала образователна роля и от филма „децата и внуците ни биха могли да научат всичко нередно за робството”.

„Отнесени от вихъра“ печели осем награди „Оскар“, включително за най-добър филм, режисьор и поддържаща актриса за Хати Макданиел, която става първата афроамериканка, носител на на наградата на Академията. Но образът на Мами, героинята на Макданиел, е смятан за спорен архетип при представянето на цветнокожите жени в киното.

"Площад Славейков"