Посещението на руския президент Владимир Путин в понеделник в Будапеща, втората визита за тази година, този път за официално откриване на световното първенство по джудо, по много причини може да се смята за потвърждаване на особените отношения между Путин и неговия домакин – премиера на Унгария Виктор Орбан, пише проф. Паул Лендвай в коментар за в. "Дер Щандард".

Впрочем сърдечна среща между двамата имаше и през май по време на международна проява в Пекин. Основателно Орбан е смятан за най-приятелски настроения към Путин европейски премиер. Никой друг не е бил така демонстративно любезен към Путин след анексирането на Крим и налагането на санкции спрямо Русия, както този човек, който през 1989 г. започна кариерата си с антисъветска публична реч, произнесена на централния площад в Будапеща, а през октомври 2007 г. заклейми Русия като заплаха за Унгария.

Според унгарската преса обратът в политиката на Орбан спрямо Русия е настъпил още през есента на 2009 г. Като тогавашен опозиционен лидер той приема покана да участва в конгрес в Москва на управляващата партия "Единна Русия" и разговаря с Путин.

В най-важно събитие се превръща сключването през януари 2014 г. на споразумение, детайлите по които са засекретени, за изграждането на унгарска АЕЦ от руския държавен концерн “Росатом”, финансирано от кредит от Русия в размер на 10 милиарда евро.

Сега пък се преговаря за изгодни руски газови доставки.

Унгарският ответен отговор по принцип е политически. При визитата на Путин в Унгария през февруари т. г. Орбан осъди “за съжаление превърналата се в мода антируска политика на Запада” и въведените санкции срещу Русия.

Путин и Орбан не спираха да обсъждат двустранни въпроси и по време на световното по джудо.

Най-вероятно е налице съвместна идеологическа основа за политическото приятелство между двамата влиятелни политици: антизападен национализъм, авторитарна структура на управление, разпространяване на заговорнически теории от популистки и контролирани отгоре медии.

Унгария на Орбан изглежда е най-важният партньор на Путин при дестабилизирането на ЕС. Същевременно Унгария неизменно участва при сътрудничеството с НАТО и спазва санкциите срещу Русия въпреки загубите за селското стопанство.

За разлика от откритата диктатура в Русия режимът на Орбан остава смесена система с авторитарни елементи (ликвидиране на свободните медии и на независимото правосъдие), но съблюдаване на свободата на пътувания и на демонстрации, заключава професор Лендвай.

На същата тема е посветен и коментар в "Кориере дела сера".

"Две визити за шест месеца в страна членка на ЕС, която все още налага санкции срещу Русия е абсолютно изключителен факт", отбелязва Фабрицио Драгосей.

Какво прави Орбан? След избора на Тръмп той си мислеше, че е излязъл победител. И приветства американския магнат като "край на мултилатерализма" и връщане към националните ценности в Европа. Орбан вече считаше ЕС за покойник и разчиташе да играе на два стола със своите велики пирятели, които се готвеха да започнат меден месец. Обаче всичко стана друго: САЩ наложиха на Москва нови санкции, много по-тежки, а и европейските санкции остават", коментира авторът.

По такъв начин унгарският премиер се оказа смазан от връзките си с Русия, защото газ, нефт и атомна енергия определено са важни, обаче Будапеща рискува да остане в още по-голяма изолация в ЕС, заключава Драгосей.