Оръжейният завод "Дунарит“ май успя да осуети опитите на държавата да го придобие, като плати дълга си към фалиралата КТБ, който в началото на седмицата бе придобит от Държавната консолидационна компания (ДКК). 

Дружеството е погасило вземанията от 24 млн. евро, които заедно с лихвите начисляват около 50 млн. лв., съобщи директорът на военния завод Кръстю Кръстев пред „Медиапул“.

Средствата са от продажбата на оръжейна продукция.

"Платеното сега задължение не е било изискуемо, но решихме да го погасим, защото срещу нас вече стои държавата, а не разни офшорки, и знаем на кого плащаме“, изтъква Кръстев.

Досега дружеството не е искало да плаща по тази заем от КТБ, прехвърлян през цесии на различни фирми, защото по времето на най-силната атака срещу предприятието то е било на компанията „Виафот Лимитид“, регистрирана на Британските Вирджински острови и свързвана с депутата от ДПС Делян Пеевски, разказва още той. 

През юли въпросната компания е продала вземането си от "Дунарит“ на българската фирма "Дипи“, чийто собственик също се занимава с оръжеен бизнес.
Той обаче го продава на синдиците на КТБ, които на свой ред го прехвърлят на Държавната консолидационна компания (собственост на Министерството на икономиката), която разчита да купи предприятието чрез публична продан.

По думите на премиера Бойко Борисов хората в оръжейния завод работят много, но посредниците го източват. А според икономическия министър Емил Караниколов одържавявеното не е национализация.

Съдът в Сливен е отказал вписването на Държавната консолидационна компания като заложен кредитор на „Дунарит“, съобщи във фейсбук журналистът Мирослав Иванов.

До момента от Министерството на икономиката, чийто министър Емил Караниколов обяви как държавата ще направи всичко възможно да придобие "Дунарит", няма реакция на последното развитие на казуса с плащането на дълговете от дружеството. 

Клуб Z очаква отговорите на поставените въпроси на икономическото министерство и ще ви ги съобщи своевременно.