Не е постигнат значителен напредък в преговорите за излизане на Великобритания от Европеския съюз, заяви главният преговарящ от страна на Съюза Мишел Барние. Той каза също, че постигнатият прогрес не е достатъчен за започване на разговори за търговските отношения с Обединеното кралство след март 2019 г.

"Нямаме решителен напредък по нито един от основните въпроси", заяви Барние на пресконференция в Брюксел след третия кръг преговори за "Брекзит".

По искане на Брюксел преговорите за излизане на Великобритания от Европейския съюз започнаха през май с въпросите, свързани с положението на европейските граждани в Обединеното кралство и на британците в ЕС, както и взаимните финансови ангажименти на двете страни. Едва когато бъде достигнат значителен напредък по тези теми, може да започне обсъждането на бъдещите отношения с Лондон след раздялата.

"С настоящото състояние на преговорите сме доста далеч от възможостта да заявим, че има достатъчен прогрес, достатъчен за мен, за да препоръчам на Съвета на ЕС да започне разговори по бъдещите отношения межди Великобритания и ЕС по същото време, по което ще работим през 2018 г., докато работим по финализирането на споразумението за оттегляне."

Барние и британският министър по въпросите, свързани с "Брекзит" - Дейвид Дейвис все пак отчетоха напредък в преговорите за свободното пътуване на европейски и британски граждани. Постигнато е съгласие за свободен обмен на лични данни, което е важно както за бизнеса, така и за властите на Великобритания и 27-те страни членки на ЕС. 

Дейвис заяви, че позициите на Великобритания и Евросъюза по въпросите за границата с Ирландия и свободното движение на хора.  Той каза също, че подходът на Великобритания е по-прагматичен от този на ЕС и определи третия кръг преговори като продуктивни.

Няма обаче напредък във финансовата страна на преговорите:

"Европейските граждани на 27-те страни членки не трабва да плащат задължения, поети от 28 държави. Тази седмица Великобритания обясни, че задълженията й ще бъдат ограничени до последната вноска преди "Брекзит", заяви Барние.

"Великобритания иска да си върне контрола, иска да има собствени стандарти и регулации, но иска тези стнадарти да бъдат автоматично припознати от ЕС. Това искат позициите (на британското правителство за отношенията след 2019 г. - б.ред.). Това е просто невъзможно. Не може да си извън общия пазар и да оформяш правната му рамка", каза още Барние.

"Те (позициите) предлагат прагматични и иновативни решения на проблемите свързани с нашето оттегляне и бъдещото дълбоко и специално партньорство, което искамс ЕС. Те не целят да диктуват едностранен подход, а да предложат варианти, по които да работим", пък заяви Дейвис.

Барние коментира, че доверието между двете страни в преговорите трябва да се засили. Той изтъкна като повод за недоверие случая с грежданите на ЕС във Великобритания, които са получили писма за депортация още преди седмици.

В поредицата официални позиции, разкриващи визията за отношенията с ЕС след март 2019 г., британското правителство предложи временен митнически съюз след "Брекзит" и варианти за бъдещи търговски отношения със зоната за свободна търговия.

Великобритания заяви също, че не иска гранични пунктове с Ирландия и поиска запазване на пакта за свободно пътуване между двете страни. Лондон поиска също британските фирми, които отговарят на стандартите на Европейския съюз, да продължат да продават продуктите си на общия пазар без допълнителни проверки и такси след "Брекзит".

Страната ще е съгласува законодателството си с европейското след излизането си от Съюза, за да гарантира сигурността на бизнеса и предложи варианти за разрешаване на споровете си с ЕС, при които Европейският съд в Люксембург да не е главен арбитър.

Европейските институции реагираха с недоверие. Ги Верхофстад, преговарящ от страна на Европейския парламент, нарече предложенията на британското правителство “просто фантазия“: