Срокът, в който парламентът трябва да се произнесе по отношение на референдума за избирателната система изтича на 14 септември. Това каза пред Клуб Z говорителят на ЦИК Камелия Нейкова. Според закона този срок е тримесечен. На 14 юни ЦИК е изпратила на парламента окончателното си решение за резултатите от допитването, след като преди това изчака окончателното решение на съда.

Около 12 000 гласа не достигнаха, за да бъде референдумът задължителен за парламента. Той става такъв, ако на него са гласували поне толкова избиратели, колкото на последните парламентарни избори. На референдума над 2,5 млн. български граждани подкрепиха мажоритарен вот за депутати и намаляване на партийната субсидия до 1 лв. на глас, а над 2 млн. гласуваха за задължително гласуване.

Според закона когато в гласуването са участвали по-малко от участвалите в последните избори за Народно събрание, но повече от 20 на сто от гражданите с избирателни права, и ако с "да" са гласували повече от половината от участвалите в референдума, предложението, предмет на референдума, се внася в Народното събрание и се разглежда в тримесечен срок. Според Нейкова този срок тече от момента в който ЦИК е пратил своето решение на парламента.

Парламентът вече отхвърли един законопроект внесен от ГЕРБ, който предвиждаше въвеждане на чист мажоритарен вот за депутати.

Очаква се БСП да внесе свой законопроект, според който половината депутати се избират мажоритарно. Смисълът на закона обаче е парламентът да се произнесе с решение дали приема или отхвърля резултатите от референдума и да обяви мерки за изпълнение на това решение.