Еврокомисарят по цифровата икономика и общество Мария Габриел обяви, че ще предложи създаването на общ европейски механизъм за противодействие при кибератаки на територията на Европейския съюз. Габриел говори пред летния университет на МГЕРБ във Варна, предаде „Фокус“.

Интернет носи много възможности, но той ни прави и по-уязвими. Има невероятно увеличение на кибератаките – над 300 процента през 2016 година спрямо 2015 година, над 200 000 атаки всеки ден“, каза Габриел.

Еврокомисарят обяви за свой приоритет създаването на законодателен пакет, който ще предвиди общ европейски механизъм за координация с централно звено в Брюксел, който да позволи в случай на такава атака да няма „такива невероятни размери“.

Никой от нас не е застрахован, но трябва европейските граждани да знаят, че Съюзът разполага с такъв механизъм. Ще предложим засилен мандат на Европейската агенция по сигурност, която е ситуирана в Гърция“, каза още Мария Габриел.

Законодателният пакет ще бъде представен до две-три седмици, уточни Габриел. Еврокомисарят призова също за създаване на система за сертифициране на продуктите. „Когато знаем, че само след няколко години ще имаме над 20 милиарда конектнати продукта - от смартфоните до лаптопите, атаките няма да спрат. Трябва да имаме минимална система на доброволни начала, но която да позволява на потребителите да знаят - купувайки си един продукт, че той им сертифициращо удостоверение на ниво ЕС, че този продукт има своите изисквания за сигурност“, заяви Мария Габриел.