„Ще настоявам да се ликвидира онова уникално и неработещо чудо, наречено „Слънчев бряг“ АД. Дружеството трябва да бъде закрито, тъй като то не генерира почти никакви печалби и е гнездо за мащабна корупция“.

Това е една от законодателните инициативи, които вицепремиерът и лидер на НФСБ смята да предприеме през новия парламентарен сезон, обяви на брифинг в Бургас самият Симеонов. 

„Ако евентуално дружеството не бъде ликвидирано, то от него трябва да бъде иззета инфраструктурата на Слънчев бряг и да бъде дадена на Община Несебър“, категоричен бе той. 

 

„За дейности, които водят до стотици хиляди левове приходи, държавата събира някакви жалки 100-200 лв.

„Слънчев бряг“ АД узаконява и преместваемите обекти, и уродниливите бар кроулове, срещу които за жалост борбата не беше особено успешна, тъй като дружеството отказа да изпълни моето разпореждане за отмяната на договорите им с туроператорските фирми“, аргументира се Симеонов. 

Според него „Слънчев бряг“ АД е структурата, която разрешава беззаконието в Слънчев бряг и създава феномена „държава в държавата“. 

„Предстои внасянето на промени в Закона за Черноморското крайбрежие и Закона за туризма, с които да се премахне възможността за поставяне на преместваеми обекти на територията на националните курортите – те са общо 7 - летни и зимни. В момента голяма част от тях са се превърнали в едно уродливо подобие на нискобюджетни арабски пазари. Дори категорията на „Капалъ чаршъ“ в Истанбул е доста по-висока в сравнение на това бараките по Слънчев бряг и Златни пясъци“, допълни Симеонов. 

Изключение ще бъде направено единствено за спасителни постове, медицински пунктове и водни атакрациони.

„Преместваемите обекти се държат от фигури от подземния свят. Те са собственост на някакво Слънце, на някакъв Козел... Да, те дават хляб на много хора, но не дават хляб на държавата", каза още Валери Симеонов, посочвайки че за 2016 г. постъпленията в Слънчев бряг от преместваеми обекти са „смешна работа“ - по-малко от 50 000 лева.