"Фейсбук трябва да се страхува от тази жена" - под това заглавие германското списание "Фокус" помества обширен портрет на българската еврокомисарка Мария Габриел, която отговаря за цифровата икономика. Габриел, която пое ресора от германеца Гюнтер Йотингер, обяснява пред "Фокус", че възнамерява да продължи неговата работа, като ѝ придаде свой личен оттенък. По-нататък в публикацията четем:

"Трябва да направим още в областта на дигитализацията", казва Мария Габриел. И още: "Ние в Европа имаме голям потенциал." Обтекаеми изречения, под които всеки би се подписал. Габриел все още изглежда малко несигурна, когато говори за своите задачи. Това е първата ѝ среща с журналисти, откакто пое ресора преди осем седмици. Личи ѝ, че гледа най-вече да не допусне някоя грешка, пише авторката на статията Мириам Мол и разказва за приоритетите на Мария Габриел - например да отстрани последните препятствия пред премахването на така наречения геоблокинг и да насърчава изграждането на мрежи за безжичен интернет в села и градове. Българската еврокомисарка дори има визия за обща телеком мрежа на страните от ЕС и се надява, че до 2027 година дигиталният вътрешноевропейски пазар вече ще дава принос от 415 милиарда евро годишно към европейската икономика. "Така могат да възникнат стотици хиляди нови работни места", казва Габриел пред списанието, в което по-нататък четем:

"Много ангажирана и компетентна"

"На сърцето ѝ лежи най-вече борбата срещу фалшивите новини, които се разпространяват в социални мрежи като фейсбук. Сформира се например група от експерти, които трябва да предложат параметрите на една бъдеща общоевропейска инициатива по въпроса. И да изработят насоки за взаимодействието с фейсбук, туитър и сие. След последната атака на вируса "Уонакрай" българката има планове и за борбата срещу кибертерора: "Европа трябва да си вземе поука", казва тя. Идеята ѝ е да бъде изготвен план за бързата реакция на ЕС в случай на такава атака."

По-нататък авторката припомня, че през януари България за първи път поема председателството на ЕС: За Габриел това е възможност да обори някои предразсъдъци срещу нейната бедна страна. "В България 28% от IT специалистите са жени, докато средно за ЕС процентът е едва 16", гордо обяснява тя.

След кратък преглед на биографията на Мария Габриел в публикацията за нея четем: "Фракционният лидер на Европейската народна партия Манфред Вебер (ХСС) казва, че Габриел е "много ангажирана и компетентна." И че работи и "отвъд границите на своята партийна принадлежност": "Тя е човек, който може да се бори за ясна собствена линия - и в същото време да търси консенсус." Но Габриел поддържа добри контакти не само с фракционния лидер. Филоложката, която има и политологическо образование, е отлично омрежена вътре в своята партия: съпругът ѝ, французинът Франсоа Габриел, е близък с лидера на ЕНП Жозеф Дол, който дори е кумувал на сватбата на семейство Габриел. Детето им израства в Брюксел с два езика. У дома Мария Габриел говори български, а мъжът ѝ - френски.

По-нататък авторката на статията припомня, че 38-годишната Габриел е най-младата еврокомисарка и със симпатия описва дружелюбното ѝ отношение към околните и към членовете на екипа ѝ.
„Комисарката по цифрова икономика е политик, който търси близкия контакт. И същевременно държи на свещената неприкосновеност на своя личен живот - не публикува снимки на семейството си, а в социалните мрежи главната европейска специалистка по дигитализацията се подвизава единствено в служебното си качество. Във фейсбук тя пише на български, в туитър - на английски."

По-нататък в статията става дума за сложните отношения с интернет гиганти като гугъл: „Българката иска да сложи юзди на този великан и придвижва работата по нов закон за електронна закрила на личната сфера. Този закон трябва да разшири обсега на Директивата за закрила на личните данни, която влиза в сила догодина."

"Това е лъжа"

В края на обширния портрет на Мария Габриел, публикуван в германското списание „Фокус", авторката засяга и един български сюжет, свързан с еврокомисарката: "Габриел за кратко си изтървава нервите, когато чува въпроса за отправените към нея обвинения в шуробаджанащина. Българският разследващ сайт "Биволъ" и списание „А-спекто" я бяха обвинили, че в периода 2010-2013 г. е плащала едва 200 евро наем за апартамент от 128 квадратни метра в престижния квартал „Лозенец", близо до столицата София (това е дословната формулировка на авторката - бел.ред.). Сума, която е около четири пъти по-ниска от средния наем. "Това е лъжа", отсича Габриел. Но не навлиза в подробности.

На излизане от сградата на Еврокомисията тя отново се сблъсква с тази тема. Един български турист я разпознава и се провиква: „Корупция!" Комисарката първоначално запазва самообладание и се опитва да успокои човека. Но без успех. След което Габриел се обръща към своите сътрудници и тръгва обратно към входа на сградата. Ще трябва още да израства в новата си длъжност - и да свиква с насрещния вятър, който в Брюксел понякога е доста лют", четем в края на статията, публикувана на страниците на списание "Фокус".

"Дойче веле"