„Дружеството „Дунарит" няма от кого да бъде спасявано - то е една изключително стабилна финансова единица, а печалбата му за 2016 г. е 28 млн. лв.“ 

Това коментира оръжейният търговец и собственик на завод „Емко“ Емилиян Гебрев по бТВ.  

В студиото на „Тази сутрин“ той показа документи, които доказват, че „Емко" е притежател на 99.52% от капитала на „Дунарит", а другите 0.48% се притежават лично от него. 

Така Гебрев опроверга твърденията на икономическия министър Емил Караниколов от миналата седмица, че един от проблемите в дружеството е „липсата на собственик” и затова държавата трябва да го одържави.

„Собственикът на „Дунарит” е ясен и няма никакви колебания за това. Действащото лице е един министър на икономиката, разпоредителите сигурно са други. Но с опита си за национализация той подвежда правителството, компрометира партията, която стои зад него, и задкулисния човек, който е един добър бизнесмен и депутат“, изтъкна оръжейният търговец. 

По думите му и в момента продължават опитите за овладяване на „Дунарит” от офшорната фирма „Виафот”, но този път държавата я е заместила.

„Не знам кой стои зад нея, не съм финансово разузнаване. До ден днешен никой не е казал какво е това дружество, министърът на икономиката трябва да даде отговор на въпроса кой стои зад него”, посочи Гебрев.

Той уточни, че атаките към него са започнали в момента, в който станало ясно, че е проявил интерес към „Дунарит", независимо че бил поканен да вдигне капитала и да стабилизира предприятието.

Точно тогава - през април 2015 г., е бил направен опит да бъдат отровени той, синът му, както и двама директори на предприятието. 

Освен това прокуратурата е повдигнала обвинение срещу Гебрев, че е създал престъпна група в състав Кръстьо Кръстев (управител) и Асен Димитров Бабански (бивш собственик на предприятието), с която по неправомерен начин са се опитали да придобият дружеството.

Според бизнесмена в случая държавното обвинение е било подведено и използвано като лост за въздействие.

Той категорично отрече, че е възможно „Дунарит" да бъде източван.

"Това е едно от дружествата с най-строга отчетност и е проверявано безброй пъти от всички специализирани органи в нашата страна. Нито един от тях не е констатирал, че и една стотинка се е движила, където не е трябвало", допълни собственикът.

Той обясни, че „Дунарит" е бил спасен малко преди КТБ да бъде затворена, като са направени цесии по отношение на кредитите на предприятието към фалиралата банка.

"По този начин платихме моментално дълг от около 50 млн. лева, след като вече нямаше съдебен спор по него. Ще платим и следващия, за който няма съдебен спор", уточни оръжейният търговец, визирайки оспорвания на цесиите от страна на синдиците на КТБ.

„Цветан Василев го познавам от 25 години, ние с него имаме вечни спорове –последният беше при придобиването на ВМЗ-Сопот. Виждали сме се 4-5 пъти. Той беше другият потенциален задкулисен купувач на ВМЗ”, каза още оръжейният търговец.

По-късно днес на брифинг говорителката на главния прокурор Румяна Арнаудова заяви, че във връзка с разследването срещу собственика на „Дунарит“ за организирана престъпна група няма възможност да отговаря на въпроси, защото не е поискала разрешението на наблюдаващите прокурори от Специализираната прокуратура.

Арнаудова подчерта, че прокуратурата няма да прави коментари и по разследването срещу Цветан Василев, защото делото се намира в съда от 20 юли.

„Оттук насетне делото ще бъде вероятно при открити врати, няма секретна информация. Цялата такава е предоставена на съда и ще имате възможност в публичните съдебни заседания да чуете и да разберете какви доказателства сме събрали, какви обстоятелства сме приели за престъпни и как сме оценили твърденията на Цветан Василев. Не ми е известно Специализираният съд да е насрочил заседание. Няма да коментираме защитни версии на подсъдими и на обвиняеми лица“, каза още Румяна Арнаудова, цитирана от "Фокус".