Министърът на общините и околната среда на Катар Мохамед Ал-Румейхи се интересува от възможността Катар да наеме висококвалифицирани специалисти в областта на строителството за реализацията на инфраструктурни проекти в страната. Емирството има и подчертан интерес за внос на българска земеделска продукция.

Това стана ясно след среща Ал-Румейхи с българския регионален министър Николай Нанков. 

Той бе сред официалните гости за откриването на пристанище „Хамад“ в Катар. 

Церемонията бе под патронажа на емира на страната шейх Тамим бин Хамад Ал-Тани, който присъства на събитието. 

Пристанището е един от най-значимите инфраструктурни проекти в Катар и се предвижда да бъде сред най-големите в района на Близкия изток. То е разположено на площ от 28,5 кв.км. Планираният му годишен капацитет е да достигне 7,5 млн. контейнера, 1,7 млн. тона товари и 1 млн.т. силозен капацитет. 

Разполага със складови пространства за 500 000 автомобила, база за прием на живи животни и съпътстваща инфраструктура, отговаряща на най-високите световни стандарти, между които контролна кула с височина 110 м, най-съвременна товароподемна и транспортна техника, митническа зона с възможности за обработка на 5600 контейнера дневно и др. 

В кулоарите след откриването на пристанището министър Нанков е разговарял с Акбар Ал Бакер, главен изпълнителен директор на „Катар еъруейз“. И двамата изразиха задоволството си от функционирането на директната самолетна линия София-Доха.

Министерството на регионалното развитие и благоустройството ще организира посещение на български кметове за обмяна на опит и създаване на контакти за реализация на съвместни проекти.

Обичайно срещите на представители на българската власт в Катар са съпроводени с новини за инвестиции в грандиозни инфраструктурни проекти у нас - магистрала "Черно море", скоростния път Русе-Свиленград, жп линии и пр. 

Интересът към земеделската ни продукция също е траен – датира поне от 2012 г., когато голяма правителствена делегация бе на посещение на международен бизнес форум в Доха. Тогава беше договорен огромен износ на агнета.

Тази визита остана в аналите и с освобождаването на тогавашния икономически министър Трайчо Трайков непосредствено след приключването й. Тиражираната причина бе, че той отишъл на плаж, докато премиерът Борисов бил на работни срещи.

По-късно обаче Трайков опроверга тези твърдения и отдаде освобождаването му на принципни различия с провежданата политика.