Излизането на Великобритания от Европейския съюз заплашва първенството на нейните университети сред елитните висши учебни заведения в света, съобщава платформата EUobserver.

Рисковете идват от очакваната загуба на еврофинансиране за науката и за изследванията, и от нарастващите такси за обучение на студентите, отбелязва публикацията.

Сега бюджетът на ЕС дава приблизително една четвърт от разходите за изследователска работа на университетите в Оксфорд и Кеймбридж. За първи път тази година те заемат челните две места в класацията на британския "Таймс" на университетите в света.

След тях се нареждат перлите на американското висше образование: Калифорнийският технологичен институт, Станфордският университет, Масачузетският технологичен институт, университетите в Харвард и Принстън.

Класацията обхваща 1000 висши учебни заведения, като половината от първите 100 са европейски.

Напредък сред най-добрите университети в света отбелязват китайските ВУЗ-ове. Така например Пекинският университет се издигнал две позиции нагоре, за да сподели 27-то място с Единбургския университет, докато три други китайски университета са влезли в групата на 200-те най-добри университета в света.