В момента някой се опитва да срути НЗОК със злонамерено политическо говорене и с неверни данни. Това обяви по БНР д-р Илко Семерджиев, бивш здравен министър от кабинета "Костов" и почетен председател на Международния институт по здравеопазване и здравно осигуряване.

 

"Както говорим за банките, че не трябва да има публични произволни приказки, същото трябва да го кажем и за НЗОК, защото тя на практика е нашата здравна банка. В момента някой се опитва да срути НЗОК с неверни данни в публичното пространство и с изцяло злонамерено политическо говорене."

"Наблюдавам изключително политическо говорене и много малко експертно говорене в публичното пространство", каза още Семерджиев. Той призова да видим числата, защото те са фактите, които ни дават основание да правим изводи за актуализация или за липса на актуализация на бюджета на НЗОК. Според него до момента Министерството на финансите се е отчело за първото 4-месечие и дефицитът, който се очертава в НЗОК за това време, е 172 млн. лв. В същото време обаче имало два буфера в Закона за държавния бюджет, единият буфер, максимален ангажимент за разходи, е 194 млн. лв, а вторият – за нови разходи до края на годината е 188 млн. лв, т.е. това са 382 млн. лв. сумарно, които още не са използвани, а вече говорим за актуализация, изчисли Семерджиев.

"Когато имате деклариран дефицит от 172 млн. лв., екстраполиран до края на годината до 328 млн., а имате 382 млн. лв. неизползвани – за какво говорим. Очевидно става въпрос за политическа кампания, най-напред беше в областта на банките – там не успя, сега тръгна в областта на НЗОК", смята Семерджиев. 

48,5% от хоспитализациите са по спешност през първото полугодие. От тези болни само 5% остават в интензивните отделения или реанимация. Това показва, че има 40 на сто злоупотреба със спешните портали на практика, изчисли Семерджиев.

 

"Основната вина е на тези, които говорят по медиите по един абсолютно безсъдържателен и панически начин. Когато кажете – през септември парите свършват и няма повече да бъдете лекувани, всеки с хронично заболяване се чувства застрашен да тича веднага в болницата, дори да му няма нищо. Тази паника наподобява банковата".