Забележително богата програма предлага БНТ, отскоро с нов генерален директор, за Деня на Съединението в сряда (6 септември). От директни предавания на официалните държавни церемонии, през дискусии по темата за събитията от 1885 г., до някои от любимите български игрални филми.

Сутрешните блокове на обществената телевизия са посветени изцяло на Съединението. „Денят започва“ ще продължи до 10,30 часа и ще покаже любопитни подробности за живота и нравите на пловдивчани от времето, когато градът е бил столица на източна Румелия; ще чуем и разказ за събитията в паметния ден във Варна, където княз Александър Батенберг получава вестта за обединението. Историческите факти, свързани със Съединението, ще коментират проф. Андрей Пантев и студенти по история.

Поздрав към зрителите и гражданите ще отправи Гвардейският представителен духов оркестър, чиито изпълнения на живо ще могат да бъдат видяни от 10,00 часа пред сградата на БНТ на ул. „Сан Стефано“ в София.

Различните измерения на Съединението ще дискутират гостите в предаването „Денят започва с култура“, което продължава до обедната емисия „По света и у нас“. Академик Константин Косев, доц. Стефан Дечев и проф. Пламен Павлов ще обсъдят историческите факти за Съединението на Княжество България и Източна Румелия и ще тълкуват смисъла на събитията от 1885 г.

Водещите Анна Ангелова и Димитър Стоянович ще коментират с известни интелектуалци и общественици темата „Съединението – мисия (не)възможна“– ще се включат музикантите проф. Минчо Минчев и Кирил Маричков, писателите Недялко Славов, Александър Чобанов, Иван Ланджев, хореографът Мила Искренова, актьорът и бивш културен министър Рашко Младенов и др.

От 20:30 часа пряко от Пловдив БНТ1 и БНТ Свят ще излъчат тържествената заря-проверка по повод 132 години от Съединението.

Филми в празничния ден

Два документални филма ще може да се видят по обществената телевизия в сряда. От 18,50 по БНТ1 ще бъде излъчен „Часът на нашето Съединение“ (2005) на Светослав Овчаров. А по БНТ2 от 16,05 започва „Бойните маршове на България“на проф. Любомир Халачев.

От 21:10 часа по БНТ1 е телевизионната премиера на филма „Пеещите обувки“(2016). Като режисьор на лентата Радослав Спасов получи специалната награда на журито на Московския кинофестивал в края на юни миналата година. Екранната история пресъздава избрани мигове от творческата и личната история на известната в средата на миналия век певица Леа Иванова и композитора Еди Казасян. Сценарият, посветен на две от знаковите имена в българската модерна музика, е създаден от самия Спасов и писателя Георги Данаилов.

Програмата на БНТ Свят предлага някои от най-любимите български игрални филми. От 12,30 часа зрителите ще видят отново едно от незабравимите актьорски превъплъщения на Тодор Колев във филма на Николай Волев „Двойникът“. В 15,15 ч. започва комедията „С деца на море“ на сценаристите Братя Мормареви и режисьора Димитър Петров с Георги Парцалев в главната роля, а от 18,10 ще бъде показан филма на Иглика Трифонова „Писмо до Америка“ с участието на актьорите Филип Аврамов, Петър Антонов, Ана Пападопулу, Мая Новоселска и др.

Време и за музика

От 12,30 часа в Деня на Съединението БНТ1 ще излъчи спектакъла на Фолклорен ансамбъл „Родопа“, с който формацията отбелязва 75-годишния юбилей на народната певица Валя Балканска. А от 14,05 часа БНТ2 представя спектакъла на ансамбъл „Тракия“ „Фолклорни легенди“.

В 15,45 ч. БНТ1 излъчва концерт на дует „Ритон“. От 18,20 БНТ2 ще покаже концерта на Мая Нешкова „Само с любов“, а от 22,05 зрителите на БНТ Свят ще могат да видят юбилейния концерт „Михаил Белчев на 70 години“.

"Площад Славейков"