6 септември- 132 години от Съединението на България. Това е актът на фактическо обединение на Княжество България и Източна Румелия през есента на 1885 г.

И тази година - Пловдив ще е център на честванията. Празникът ще бъде отбелязан с различни инициативи.

С пищна заря и зрелищна възстановка във вторник в гр. Съединение тържествено започнаха честванията по случай обединението на България.

По случай празника в град Съединение стартира традиционният мемориален маратон. Той се провежда за 42-ри път.

Участниците ще изминат 22 километра - от едноименния площад в града, до площада със същото име - само че в Пловдив.

Така те ще пресъздадат похода на 400 жители на града, които на 5-и септември поемат към Пловдив, за да участват в Съединението на България.

За първа година старт на маратона ще дадат черешови топчета.

Съединението на България е актът на фактическо обединение на Княжество България и Източна Румелия през есента на 1885. То е координирано от Българския таен централен революционен комитет (БТЦРК). Съединението се извършва след бунтове в различни градове на Източна Румелия, последвани от военен преврат на 6 септември 1885, подкрепен от българския княз Александър Първи. 6 септември 1885 г. е забележителна дата в историята на България. Изстрадалият ни народ отхвърли една несправедливост, наложена от Великите сили през юни 1878 г. Берлинският диктат осакати извоюваната с толкова кръв и страдание свобода. Този абсурден и престъпен международен акт стана причина за всички катаклизми на Балканите. Сръбско-българската война, въстанията в Македония и Одринска Тракия, войните през 1912 и 1913 г., въвличането на балканските държави едни срещу други в Първата световна война маркират само големите конфликти, в чиято основа са решенията на Берлинския конгрес да разпокъса един народ с хилядолетна история и култура.