Опасният вирус "Зика", който причинява необратими вреди на мозъка при бебета, може да се окаже ключ към ново лечение за рак на мозъка при възрастните. Изненадващата новина идва от американски учени от медицинските университети във Вашингтон и Сан Диего.

Изследването им, цитирано от Би Би Си, е публикувано в специализираното издание за екпериментално лечение Journal of Experimental Medicine reports.

Досега "Зика" се приемаше само и единствено като ужасяваща глобална заплаха за здравето, особено след бума на заболяването в части от Южна Америка, довело до раждането на голям брой деца с мозъчни увреждания, причинени от вируса. 

Последните изследвания обаче показали, че "Зика" може да "заразява" избирателно и да убива много трудните за третиране ракови клетки в мозъка на възрастни пациенти. 

До момента опити са правени с възрастни мишки и резултатите показват, че инжектирането на вируса агресивно смалява туморните образувания, но без да засяга здравите мозъчни клетки. 

Учените вярват, че в бъдеще изследвания могат да се приложат и върху хора. До момента в лабораторни условия третирането чрез "Зика" върху проби от човешки мозъчни клетки е проработило, отчита още Journal of Experimental Medicine reports.

Има различни видове рак на мозъка. Най-често се среща в разновидността "глиобластома" - много агресивен рак и трудно лечим - за съжаление това се оказа и диагнозата на американския сенатор от Републиканската партия Джон Маккейн, който неотдавна бе опериран и лечението му продължава. 

При този вид рак най-често се прибягва до операция за отстраняване на тумора, но раковите клетки растат бързо и се разпространяват по начин, по който е трудно да се прецени къде приключва туморното образувание и къде продължава незаразената, здрава тъкан. Това и причината лъче- и химиотерапиите, както и оперативният метод трудно да успяват да уловят и отстранят всички ракови клетки.

Според най-новите проучвания обаче третирането със "Зика" на тези ракови клетки, смятани за резистентни към другите видове лечение, при възрастни мишки и при изолирана от тялото тъкан, се получава. 

Смята се, че глиобластомните стволови клетки продължават да растат и да се делят, произвеждайки нови туморни клетки дори след лечение. Здрави стволови клетки има в изобилие в детските мозъци и това вероятно обяснява защо обикновеният "Зика" вирус, който ги поразява, е толкова опасен за бебета. Възрастният мозък обаче съдържа много малко количество стволови клетки, което според учените може да доведе до това, че Зика-терапията би унищожила само раковите стволови клетки, без да нанесе големи щети на околната мозъчна тъкан.  

Учени от университетите във Вашингтон и Сан Диего, Калифорния вече правят опити да модифицират вируса, за да го направят по-малко опасен от "обикновения" щам на "Зика". 

Ето какво казва за новите проучвания Д-р Майкъл Даймънд, цитиран от Би Би Си.

"Смятам, че ако успеем да променим още малко вируса на Зика, той няма да може да преодолее намесата и да причини зараза. Изглежда, че този вирус, който атакува мозъчни клетки така важни за развитието на бебетата, може да се използва така че да атакува също толкова агресивно туморни клетки при възрастните хора. 

Ученият се надява изследванията върху хора да започнат до 18 месеца. 

Използването на вируси срещу рак не е нова идея, но използването именно на "Зика", смятана за една от най-страшните болести на нашето време, като оръжие срещу туморите, е новост. След САЩ и учени от университета в Кеймбридж, Великобритания, започват тестове със "Зика"

Д-р Катрин Пикуорт от Британския институт за изследване на рака казва:

"Това обещаващо проучване показва, че модифицираната версия на "Зика" атакува успешно клетки на мозъчен тумор в лабораторни условия. А това един ден може да доведе до ново лечение на един от най-трудните за повлияване видове рак."