Азербайджан реагира остро на разследването, публикувано в британския вестник "Гардиън" за т.нар. Азербайджанска перачница, в което се разкриват схеми за тайни фондове, използвани за купуване на политическо влияние. Разследването е съвместно с Проекта за разкриване на организирана престъпност и корупция (OCCRP) и германския "Зюддойче цайтунг". Става въпрос за 2.9 милиарда долара, с които е плащано на изтъкнати европейци, купувани са луксозни стоки и са били изпирани пари чрез мрежа от почти непрозрачни британски компании.

Сред участниците в схемата е посочен и Калин Митрев, българският представител в Съвета на директорите на Европейската банка за възстановяване и развитие.

От офиса на азербайджанския президент Илхам Алиев и на неговия отговорник по публичните и политическите въпроси Али Хасанов разпространиха позиции, отхвърлящи категорично публикациите по темата до момента.

От тях става ясно, че за всичко е виновен...Сорос. Намесено е и арменското лоби.

"Заявяваме, че нито президентът на Република Азербайджан, нито членовете на неговото семейство имат нищо общо с обвиненията, направени в тези статии. Усилията за вкарването на президента и семейството му в този въпрос са напълно неоснователни, предубедени и провокативни", се казва в позицията на офиса на азербайджанския президент.

"Знаем, че Джордж Сорос и неговите поддръжници, които имат международна репутация на измамници, мошеници, манипулатори и лъжци, и които действат срещу Азербайджан и неговите власти, стоят зад тази кампания. Мръсните действия на Джордж Сорос трябва сериозно да бъдат разследвани. Арменското лоби, което действа заедно с него, извършва кална кампания срещу президента на Азербайджан и семейството му. Но въпреки усилията си, тази кампания няма да доведе до резултати. Фактът, че един от съавторите на статията, публикуван от вестник "Гардиън", е арменският Дина Нагапетян още веднъж показва, че тези мръсни обвинения са в същото време още едно отвратително действие на световния арменцизъм", се казва още в позицията на президента Алиев.

В позицията на асистента на президента по обществените и политически въпроси Али Хасанов е развита същата теза.

"Бързото развитие, независимата вътрешна и външна политика на Република Азербайджан, която е конституционна, демократична държава, сериозно засяга някои заинтересовани среди, особено Армения и арменското лоби. Подобни докладите, съдържащи предубедени твърдения и субективните възгледи на непрозрачни организации като OCCRP, създадени да обслужват известните цели, се подготвят след заповеди на анти-азербайджански центрове и мрежи и след това се разпространяват в международните медии", заявява Хасанов.

По думите му това е нарочна кампания, която цели да дискредитира Азербайджан в очите на международната общественост.

Той напомня, че това не е първият подобен случай, в който името на президента и членове на неговото семейство са свързвани с подобни твърдения, но "мръсните кампании, не успяха да постигнат целите си".

"За пореден път заявяваме, че обвиненията, направени от OCCRP, са предубедени, неоснователни и провокативни и представляват част от мръсна кампания за клевета, организирана от известните кръгове срещу Азербайджан", завършва позицията си Хасов.

Българската следа

Финансовият министър Владислав Горанов обяви по-рано в сряда, че България ще проведе проверка за ролята на Калин Митрев в цялата схема.

"С внимание следим темата и сме притеснени от информацията, разпространена в медиите. Разпоредих проверка по изнесените данни и изисках обяснение от г-н Калин Митрев, представителя на България в Съвета на директорите на ЕБВР", заяви Горанов.

Самият Митрев смята, че скандалът е атака срещу него и съпругата му Ирина Бокова. Пред Нова тв той не отрича, че е взимал пари, но те са били регламентирани, декларирани и с платени данъци.

Българското правителство обаче ще проверява кой на кого и какво е плащал. За щателна проверка, но в по-глобален план, настояват и от Партията на европейските социалисти.

„Споменава се български представител. Няма такова нещо. Аз съм бил четири години извън банката и през това време съм вършил консултантска дейност. Нещо, което върша от 1992 година насам”, твърди Митрев.

По думите му неговата експертиза е търсена заради дългогодишния му опит с големи проекти.

„Да се поставя под съмнение моята работа и моята професионална пригодност е абсурдно”, каза още той.

Калин Митрев вече е разговарял с финансовия министър, който по-рано заяви намеренията си да поиска обяснение за "българската следа в схемата".

„Дори без да го е поискал, аз съм длъжен да защитя и моето добро име, и за името на банката и дори за страната”, заяви Калин Митрев.

По същия начин той е обяснил присъствието на своето име в разследването и пред Европейската банка за възстановяване и развитие.

Според Асен Йорданов от "Биволъ" обаче схемата ясно показвала как правителството на Азербайджан се "отплаща" за работата чрез неясни консултации.

Той направи и аналогия с хонорарите на Ахмед Доган за "Цанков камък".