"Проектът за изграждането на железопътната връзка между Солун и Русе е залегнал в трансевропейската транспортна мрежа (ТЕН-Т) от години, но претърпя значително развитие и сега ще включва повече пристанища." 

Това заяви транспортният министър Ивайло Московски пред Нова телевизия по повод меморандума за железопътната връзка Солун - Кавала - Александруполис - Бургас - Варна - Русе, който бе подписан в Кавала вчера.

Стойността на проекта от българска страна е 1,07 млрд. евро. 

"Жп трасето от Александруполис до Бургас ще стане до 2-3 години, но интермодалните терминали ще отнемат повече време. Целият коридор ще е готов до 10 години", отбеляза Московски.

Проектът предвижда свързването на река Дунав, Черно и Егейско море със скоростен железопътен коридор, както и развитие на пристанищата, които са част от основната ТЕН-Т мрежа.

Включено е изграждането на двойна електрифицирана жп линия с внедрена ERTMS - европейска система за управление на железопътния трафик.

Предвижда се пълна мултимодалност, с която хора и стоки могат да се прехвърлят от един на друг вид транспорт - пътен, железопътен, воден, речен.

Новият транспортен коридор ще създаде възможност товарите към и от пазарите на Черно море (България, Румъния, Украйна, Русия, Грузия и т.н.) да избягват Босфора и Дарданелите и да „излизат” в Средиземното море, за да продължат към Европа, Африка и Азия и обратно с по-ниски транспортни разходи и с по-висока сигурност в сравнение с днешния морски маршрут.

"Към момента жп инфраструктура на българска територия съществува, но трябва да се рехабилитира", отбеляза Московски. 

По думите му има няколко възможни инструмента за финансирането на проекта - Европейската банка за възстановяване и развитие, планът "Юнкер" и др. 

През октомври ще се състоят срещи, в които това да бъде договорено. 

Бомбастичната новина, която във вторник произведе премиерът Бойко Борисов, че догодина "Хемус" ще подмине Севлиево, Московски коментира лаконично:

"Вероятно министър-председателят е имал предвид, че тогава ще бъдат приключени тръжните процедури за избор на изпълнител. Разбира се, това ни е приоритет."