Управляващата партия "Единна Русия" доминира на регионалните и местните избори от 10 септември, предаде радио "Свободна Европа"/радио "Свобода" (РСЕ/РС).

Вотът бе белязан от много ниска избирателна активност и жалби от измами.

Според първоначалните резултати, обявени от опозиционните групи, някои кандидати на опозицията са спечелили в Москва със силно представяне в районните съвети.

Вчерашните избори са последният важен вот преди този за президент през март 2018 г. Те се смятат за тест за президента Владимир Путин и за нова стратегия на някои от противниците му.

Но опозиционни активисти, сред които изтъкнати критици на Кремъл, обявиха победа в някои московски райони, включително в този на Путин.

В цяла Русия вчера жителите избираха местни и регионални съвети, както и губернатори.

Днес сутринта, като използваха резултатите два часа преди приключването на вота, от ЦИК заявиха, че в Москва са гласували близо 15 на сто от регистрираните гласоподаватели.

От ЦИК опитвали да откажат хората

Кандидатите на опозицията в столицата предупредиха, че властите се опитват да откажат хората от гласуване, като ги обезкуражат.

От ЦИК използвали "всички средства да всеят у хората усещането за изборно безсилие, да ги убедят, че нужните им хора трябва да останат на власт", заяви пред АФП Сергей Митрохин - представител на либералната партия ЯБЛОКО.

Опозиционният лидер Алексей Навални също обвини властите в измама. От руската неправителствена организация "Голос", наблюдаваща изборите, заявиха, че са получили близо 500 оплаквания за нарушения и натиск от страна на служители на ЦИК.

Градските власти в Москва отхвърлиха обвиненията, че са се опитали да откажат хората от гласуване.

Премиерът Дмитрий Медведев, който оглавява "Единна Русия", заяви, че изборите са проведени на най-високо равнище "навсякъде" и че резултатите са "много благоприятни" за партията му, съобщиха проправителствените медии.

Предварителните резултати сочеха силно представяне на партиите, свързани с "Единна Русия", която се асоциира с Путин.

Опозицията се надяваше да се представи добре най-вече в Москва и да спечели някои места на местните избори в цялата страна.

В 16 от общо 83 руски региона бяха проведени преки избори за губернатори. Още преди изборите кандидати се оплакаха, че неправилно не са били допуснати до участие.

В 9 от 16-те района, където вчера избираха губернатори, настоящите управници от "Единна Русия" се кандидатираха наново. На 24 септември ще има втори тур там, където никой не е спечелил мнозинство.

Непосилният „общински филтър“

Евгений Ройзман се оплака, че неправилно е спрян от властите да участва в изборите за губернатор. Снимка Уикипедия

Оплаквания имаше и срещу изискването, известно като "общински филтър". Според него до изборите се допускат само тези кандидат-губернатори, които съберат подписи с подкрепата на от 5 до 10 на сто от местните депутати - в зависимост от населението на региона. А в повечето местни управи преобладават или членове, или съюзници на "Единна Русия".

Най-малко 4-ма потенциално опасни за управниците кандидати бяха елиминирани чрез "общинския филтър", отбелязва РСЕ/РС.

Сред тях бе Евгений Ройзман - кметът на Екатеринбург. Той не бе допуснат до изборите за губернатор на родната си Свердловска област.

"Нямаше нито един отделен силен противник. Властите разчистиха полето за своите хора", каза той още преди изборите пред РСЕ/РС.

И изрази убеждението, че в противен случай би постигнал убедителна победа.

Шефката на ЦИК Ела Памфилова обаче отхвърли твърденията, че Ройзман е взет на мушка от Кремъл.

"Трудно ми е да повярвам, че безкрупулният г-н Ройзман - висш чиновник, държавник, кмет на голям град, който има големи административни ресурси, е нещо като малка беззащитна жертва, преследвана от режима", коментира тя пред изданието РБК.

След изборите вчера стана ясно, че "общинският филтър" ще позволи единствено на "Единна Русия" да издигне кмет на Москва на изборите догодина. Това съобщи пред Интерфакс шефът на местната избирателна комисия Валентин Горбунов. Управляващите печелят в столичната управа 78 на сто от гласовете.

Вотът в Крим разгневи Киев

Избори имаше и в Крим - украинския полуостров, който Русия анексира незаконно през март 2014 г.

Мариана Беца - говорителката на външното министерство в Киев, протестира срещу провеждането на вота.

"Украйна не признава какъвто и да било "изборен процес" в окупирания Крим. Това е голямо нарушение на руските закони и законите на Украйна", написа тя в туитър.

Според анализатори изборът на хората е бил ограничен и именно това е довело до ниска активност.

"Няма да има никакви изненади в регионите, тъй като всичко е под контрол", заяви пред РСЕ/РС Дмитрий Орешкин - директор на московския мозъчен тръст "Меркатор".

Той прогнозира, че "Единна Русия" или "хората, одобрени от "Единна Русия", ще излязат победители на регионалния вот.

Макар официално да не е обявил кандидатурата си, Путин се очаква да доминира на президентските избори, насрочени за март 2018 г. Това ще бъде четвъртият му мандат като държавен глава. Той е на власт още от 1999 г., но поради ограниченията на руската конситтуция бе принуден за 4 години да напусне поста си. В периода 2008-2012 г. той бе премиер на Русия.