СИМОНА РУСЕВА

Кончита Вурст дефилира на модния подиум снощи в Париж. Брадата певица (25 г.), спечелила тазгодишната надпревара на Евровизия за песен, бе звездата при представянето на новата колекция за висша мода есен-зима 2014/2015 г. на известния френски дизайнер Жан Пол Готие (62 г.).

Кончита в тоалет на Готие на подиума.

Модното ревю беше колкото изискано, толкова и стъписващо с мрака на отвъдното. За декор Готие бе избрал гробница, осветена от свещи. Манекенките излизаха на модния подиум предимно в черни тоалети, ярко червени устни, с дебел тъмен грим около очите и с маниери на Дракула. 

За разнообразие бяха представени и няколко модела в златисто и кърваво червено, но дори тези цветове дадоха усещане за зловещото. Любопитни бяха детайлите – високи яки-прилепи, подгъви във формата на бодли, не липсваха и бели дантели, дори ангелски криле. Готие бе подбрал за колекцията си тюл, кадифе, коприна и кожа.Въпреки мрачното внушение повечето от моделите са подходящи за вечерно облекло и изискани тържества, коментират модни корифеи.

Кончита се появи в черна тюлена дълга рокля, освежена в червено и златисто и събра овациите на публиката.
“Тя слага началото на един съвсем нов жанр. Това е мъж с брада с всички мъжки атрибути и същевременно крайно женствен. Съчетанието е  невероятно. Проява на кураж, но и на естетика е да живееш живота си така, както ти искаш”, изрече кралят на модата Готие. 

Той призна, че при гласуването на конкурса на Евровизия е успял да пусне 73 SMS-а за любимката си Кончита, чието истинско име е Томас Нойвирт. Кончита Вурст е творческият псевдоним на певицата. Вурст на немски е салам, но се използва в съчетание, означаващо “все ми е тая”, “все ми е едно”. Така травеститът дава знак към нетолерантните към него и нему подобните, че не го интересува нито какво мислят, нито че го клеймят.

“За мен тя е вдъхновяваща, имам още много идеи”, оповести Готие. Познавали се от 2012 г., оттгова Кончита винаги е била почетен гост на представянето на колекциите му, но сега за пръв път се изяви като манекенка. Преди тя да се появи на модния подиум Готие е изпратил в хотелския й апартамент огромен букет хортензии.

На финала на дефилето публиката дари австрийския травестит с бурни овации, а Готие падна в краката й. 
“Мерси, Жан Пол Готие”, поклони му се Кончита.

Дизайнерът бе заложил на зловещото в представянето на колекцията си.